20. listopada obilježava se Svjetski dan jabuka

Slika /slike/Priopcenja/Dokazana kvaliteta_1juhgfd.jpg
Svjetski dan jabuka obilježava se 20. listopada, a upravo jabuke su prvi proizvod koji se s oznakom „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ našao na policama hrvatskih trgovina, čime je potrošaču garantirana kupovina jabuke domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje.

Pogodni ekološki i klimatski uvjeti u Hrvatskoj omogućuju proizvodnju kvalitetnih jabuka, proizvodnja ovog vrijednog voća u Hrvatskoj je strogo kontrolirana, hrvatski proizvođači poštuju najviše standarde sigurnosti hrane. Važan preduvjet za razvoj ovog sektora je uspostava logističko-distributivnih centara za voće i povrće, koju je Ministarstvo poljoprivrede osiguralo kroz Nacionalni plan oporavka i otpornost, a koji će biti finalizirani do 2026. godine, za što je predviđeno 616 milijuna kuna.

Procjena uroda jabuka za 2022. godinu kreće se oko 57.000 tona, od čega se očekuje 30% industrijske jabuke prvenstveno zbog elementarnih nepogoda - mraza, tuče i ponajprije suše. U razdoblju od siječnja do srpnja 2022. u odnosu na isto razdoblje 2021. godine izvoz jabuka povećan je količinski 54,6%, kao i vrijednosno za 36,2%. Uvoz jabuka je u istom razdoblju vrijednosno smanjen 10,5%, dok je količinski smanjen 2,9%.
 

Pisane vijesti