U Opuzenu održan sastanak resorne ministrice, župana i Povjerenstva za mandarine

Slika /slike/Priopcenja/IMG-6fb655183d3849d67e9d5f518cfbbe6f-V.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sa suradnicima je u subotu, 24. rujna 2022. godine u Opuzenu održala sastanak sa županom Dubrovačko-neretvanske županije Nikolom Dobroslavićem, gradonačelnikom Grada Metkovića Daliborom Milanom, gradonačelnikom Grada Opuzena Ivanom Matagom i Povjerenstvom za mandarine te obišla nasade mandarina lokalnih proizvođača. Glavne teme sastanka su bile sezona proizvodnje i procjene ovogodišnjeg uroda, Akcijski plan Ceratitis capitata - Sredozemna voćna muha i status organiziranja lokalnih proizvođača u proizvođačku organizaciju. 

Proizvođači mandarina iz doline Neretve su na sastanku istaknuli smanjeni ovogodišnji urod koji je u ovom trenutku teško procijeniti jer ovisi o području uzgoja i sorti mandarine, kao i uvećane troškove svih poljoprivrednih inputa te goriva potrebnog da plasiraju svoju robu na udaljene štandove. 

Ministrica poljoprivrede je izrazila razumijevanje za uvjete dugotrajnih i višestrukih poremećaja u kojima posluju svi hrvatski poljoprivrednici, kao i proizvođači mandarina, koji su ostvarili i posebnu potporu zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19. Potpora za 765 proizvođača mandarina bila je ukupno vrijedna 6,2 milijuna kuna.  

Najavila je i predstavila nove mjere pomoći u sklopu sveobuhvatnog Vladinog jesenskog paketa vrijednog 21 milijardu kuna, a koji uključuje Mjeru 22 vrijednu 240 milijuna kuna i 100 milijuna kuna vrijednu mjeru pomoći poljoprivrednicima pogođenima sušom. 

Tema sastanka bio je i Akcijski plan suzbijanja Sredozemne voćne muhe za razdoblje 2022.-2024. koji je, kao i nova Naredba, u završnoj fazi izrade prvenstveno s ciljem smanjenja zaraze, sprječavanja daljnjeg širenja i učinkovitog suzbijanja sredozemne voćne muhe u dolini Neretve te u konačnici njenog iskorjenjivanja. 

U sklopu sastanka održana je prezentacija lokalnim proizvođačima o prednostima udruživanja u proizvođačke organizacije, a u istom cilju su predstavnici Ministarstva do sada održali niz sastanaka s proizvođačima mandarina doline Neretve. Ministrica je još jednom pozvala proizvođače na udruživanje, naglasivši da je to najbrži način da što je moguće veći broj proizvođača postane konkurentniji i otporniji na zajedničkom tržištu EU. 

U promatranom šestogodišnjem razdoblju, od 2016. do 2021. godine, i količinski i vrijednosno godišnje se ostvaruje pozitivna vanjskotrgovinska bilanca za mandarinu, a samodostatnost za potrebe domaćeg tržišta prema posljednjim podacima iznosila je gotovo 93%. 

Pisane vijesti