U „Narodnim novinama“ broj 90/24 od 31. srpnja 2024. godine objavljena su tri pravilnika iz područja stočarske proizvodnje

Slika /slike/Priopcenja/0204_info.jpg
SEKTOR PČELARSTVA

Izmjene i dopune Pravilnika o provedbi intervencija u sektoru pčelarstva unutar SP ZPP RH 2023.-2027.

Navedenim izmjenama i dopunama Pravilnika osigurava se nastavak provedbe intervencija u sektoru pčelarstva. Izmjene Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023-2027 stupile su na snagu 1. siječnja 2024. godine a intervencijska godina u pčelarstvu na koju se primjenjuju ove izmjene započinje 1. kolovoza 2024. godine.

Sve potrebne informacije i obrasci za podnošenje zahtjeva bit će objavljeni na web stranicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (U daljnjem tekstu: Agencija za plaćanja).

Pravilnik je dostupan na poveznici:

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2024_07_90_1684.html
 
MJERE POTPORE PROIZVOĐAČIMA SVINJA ZBOG PROVEDBE MJERA ZA SUZBIJANJE AFRIČKE SVINJSKE KUGE

Pravilnik o izmjenama i dopuni Pravilnika o provedbi Programa potpore za izostanak prihoda od svinjogojske proizvodnje zbog mjera suzbijanja afričke svinjske kuge

Pravilnik je dostupan na poveznici:

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2024_07_90_1685.html

Pravilnik o izmjenama i dopuni Pravilnika o provedbi Programa potpore gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe naređenih mjera suzbijanja afričke svinjske kuge

Pravilnik je dostupan na poveznici:

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2024_07_90_1686.html

U oba Pravilnika je zbog novih slučajeva izbijanja afričke svinjske kuge u uzgojima držanih svinja omogućeno produljenje prihvatljivog broja dana nemogućnosti držanja svinja na duže od 365 dana od dana eutanazije svinja u sklopu provedbe mjera suzbijanja afričke svinjske kuge. Broj dana nemogućnosti držanja svinja prihvatljiv za potporu završava datumom izdavanja rješenja Državnog inspektorata o dozvoljenoj repopulaciji objekta i ne može biti veći od 365 dana. Iznimno u slučaju ponovnog izbijanja afričke svinjske kuge u uzgoju domaćih svinja, zbog čega je rješenjem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva uspostavljena zona zaštite ili zona nadziranja, za objekt koji se nalazi u zoni zaštite ili zoni nadziranja, prihvatljiv broj dana nemogućnosti držanja svinja može se produžiti duže od 365 dana, a najduže do ukidanja zone zaštite i zone nadziranja. Pravilnicima se također uređuje izmjena načina dostave Odluka Agencije za plaćanja korisnicima potpore nakon provedene administrativne kontrole.

Podsjetnik za korisnike potpore iz Programa potpore za izostanak prihoda od svinjogojske proizvodnje zbog mjera suzbijanja afričke svinjske kuge:

Temeljem odredbi Pravilnika provedbi Programa potpore za izostanak prihoda od svinjogojske proizvodnje zbog mjera suzbijanja afričke svinjske kuge Agencija za plaćanja će na svojim mrežnim stranicama do 15. kolovoza 2024,. godine objaviti Popis prihvatljivih korisnika za razdoblje nemogućnosti držanja svinja od 1. svibnja 2024. godine do 31. srpnja 2024. godine. U roku 15 dana od objave Popisa, zainteresirani korisnici trebaju dostaviti Izjavu o prihvaćanju prava i obveza ovjerenu potpisom (i pečatom za pravne osobe) na adresu Agencije za plaćanja.

Podsjetnik za korisnike potpore iz Programa potpore gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe naređenih mjera suzbijanja afričke svinjske kuge:

Temeljem odredbi Pravilnika o provedbi Programa potpore gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe naređenih mjera suzbijanja afričke svinjske kuge Zahtjev za potporu za dane nemogućnosti držanja svinja u razdoblju od 1. svibnja 2024. godine do 31. srpnja 2024. godine podnosi se od 1. do 15. kolovoza 2024. godine.

Pisane vijesti