Dalmatinski med postao 51. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji

Slika /slike/Priopcenja/dalmatinski med_objava_final.jpg
„Dalmatinski med” je dobio europsku zaštićenu oznaku izvornosti, objavila je Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 1. kolovoza 2024. godine. Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar oznaka zemljopisnog podrijetla za poljoprivredne proizvode te je zaštićen na području cijele Europske unije. EU znak zaštićene oznake izvornosti koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

Postupak zaštite naziva „Dalmatinski med” pokrenula je Udruga pčelara Dalmacije koja je Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva podnijela  zahtjev za zaštitu oznake izvornosti pod nazivom „Dalmatinski med”.
 
„Dalmatinski med” je med kojeg proizvode pčelinje zajednice sive pčele od nektara kadulje, drače, vriska, vrijesa, mandarine te od medne rose koja se pojavljuje na maklenu i ostalim bjelogoričnim vrstama koje rastu u Dalmaciji.
 
Raznovrstan floristički sastav Dalmacije, zatim reljefni i klimatski čimbenici, kao i dugogodišnja pčelarska tradicija pridonijeli su bogatom pčelarskom iskustvu te znanju i vještini koje su povezane s optimalnim iskorištenjem pašnih resursa, čija vegetacija omogućava proizvodnju različitih vrsta „Dalmatinskog meda” iznimne kvalitete. Botanička jedinstvenost ovoga područja očituje se u specifičnom profilu peludnog spektra, kao i senzorskim svojstvima „Dalmatinskog meda“. Način proizvodnje „Dalmatinskog meda“ usko je povezan s vještinama lokalnih pčelara, a one su rezultat višegodišnjeg iskustava i tradicije koja se generacijski prenosi. Stoga visoka razina pčelarskih vještina, u kombinaciji s jedinstvenim karakteristikama definiranog zemljopisnog područja omogućuje proizvodnju meda specifičnih svojstava.
 
Specifikaciju proizvoda „Dalmatinski med” možete pogledati ovdje.
 
Republika Hrvatska sada ima 51 proizvod čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti, zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalni specijalitet i vode se u registru oznaka zemljopisnog podrijetla za poljoprivredne proizvode i registru zajamčeno tradicionalnih specijaliteta Unije. Uz sada registrirani naziv „Dalmatinski med“, registrirani su i nazivi proizvoda: Samoborski bermet, Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso 'z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl, Brački varenik, Varaždinski klipič, Malostonska kamenica, Rudarska greblica, Dalmatinska pečenica, Dalmatinska panceta, Lički škripavac, Bračko maslinovo ulje, Zagorski bagremov med, Zagorski štrukli / Zagorski štruklji, Meso istarskog goveda - boškarina / Meso istrskega goveda - boškarina, Samoborska češnjovka / Samoborska češnofka, Lumblija, Goranski medun, Dalmatinska janjetina, Slavonska kobasica, Komiški rogač,  Novigradska dagnja, Varaždinsko bučino ulje, Meso turopoljske svinje, Meso crne slavonske svinje, Ludbreški hren, Vrbovečka pera i Istarski med / Istrski med.
 

Pisane vijesti