U Ministarstvu poljoprivrede održan sastanak s peradarima

Slika /slike/Priopcenja/323158095_503567648573131_8496350197659185166_n.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom i ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem u ponedjeljak, 10. siječnja 2022. održala sastanak s predstavnicima peradarskog sektora na temu stanja na tržištu, utjecaja cijene energenata na peradarsku proizvodnju te drugih izazova s kojima se susreću domaći peradari. 
  
Peradari su istaknuli stagnaciju rasta proizvodnje te značajan utjecaj porasta cijena poljoprivrednih inputa i energenata na profitabilnost proizvodnje, s obzirom na to da primarni proizvođači u peradarstvu ovise o korištenju velike količine energije pri svojoj proizvodnji. Ukazali su na potrebu za dodatnom potporom sektoru, novim mogućnostima investicija te predložili nove mjere dobrobiti u sklopu M14 – Dobrobit životinja iz Programa ruralnog razvoja. 
      
Ministrica poljoprivrede istaknula je kako je Hrvatska omogućila značajne potpore sektoru peradarstva za umanjenje negativnih tržišnih utjecaja zbog širenja pandemije Covid-19 i ruske agresije na Ukrajinu. Osim toga, kroz kompenzacijsku mjeru M14-Dobrobit životinja korisnicima u peradarskom sektoru isplaćen je značajno veći financijski iznos. Sveukupno, proizvođačima peradskog mesa i jaja ukupno je u 2021. i 2022. godini isplaćeno 94,3 milijuna kuna. 
 
Ministrica Vučković je također, s obzirom na stanje na tržištu i povećane cijene energenata, najavila da će Ministarstvo poljoprivrede sagledati mogućnosti izrade dodatnog programa državne potpore za sektor peradarstva. Dodatno, na sastanku je usuglašeno da će se razmotriti svi raspoloživi mehanizmi koji mogu umanjiti trošak proizvođača peradi pri cijepljenju na newcastlesku bolest koje je propisano Naredbom o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti. 
 

Pisane vijesti