U Ministarstvu poljoprivrede održan sastanak s pčelarima na temu pomora pčela

Slika /slike/Priopcenja/pcele.jpg
Predstavnici stručnih službi Ministarstva poljoprivrede na čelu s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom te ravnateljima Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem i Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Jelenom Đugum održali su u četvrtak, 21. travnja 2022. godine, u Ministarstvu poljoprivrede sastanak s predstavnicima Hrvatskog pčelarskog saveza i pčelara koji su proteklih dana u Međimurskoj županiji doživjeli pomor pčela te predstavnicima Državnog inspektorata RH koji provodi potrebne inspekcije na terenu.

Veterinarska i poljoprivredna inspekcija su od trenutka prijave slučaja na terenu. Uzeti su uzorci uginulih pčela, bilja, tla, saća i meda, a analizom istih će se utvrditi uzrok uginuća pčela. Temeljem informacija dobivenih od Hrvatskog pčelarskog saveza te izvještaja pčelara i inspekcija DIRH-a do sada je šteta zabilježena na 720 košnica, ali taj broj nije konačan pošto još stižu informacije sa terena.

„Tražili smo pomoć županije i Ministarstva, ne samo putem financijskog obeštećenja već i da zajednički preventivno djelujemo i spriječimo takva događanja u budućnosti. Naišli smo na razumijevanje, gubitci će biti sanirani te će se raditi na dodatnim educiranjima poljoprivrednika kako bi suživot nas pčelara i poljoprivrednika bio obostrano korektan i produktivan“, istaknuo je poslije sastanka predsjednik međimurske Udruge pčelara Agacija Željko Trupković.
 
Stručne službe iz Ministarstva poljoprivrede obavezale su se učiniti sve u okviru svojih nadležnosti kako bi pomoć bila brza i učinkovita, a daljnja šteta spriječena. Po uzoru na program pomoći po pitanju pomora pčela u 2020., formirat će se potpora oštećenim pčelarima koja će im omogućiti obeštećenje putem sredstava iz Državnog  proračuna, a u što je moguće kraćem roku će se izraditi posebni natječaj za obnovu proizvodnih potencijala iz Mjere 5 Programa ruralnog razvoja. Također, Ministarstvo poljoprivrede će u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom izdati i formalnu uputu i naputak za postupanje u ovakvim slučajevima, kako bi se olakšala teška situacija oštećenim pčelarima i dodatno koordinirala postupanja nadležnih tijela te ubrzala potrebna pomoć. Savjetnici Ministarstva poljoprivrede, koji su svakodnevno u komunikaciji s proizvođačima na terenu, preventivno će udvostručiti svoje već značajne napore u educiranju poljoprivrednih proizvođača vezano uz opasnosti nesavjesnog korištenja sredstava za zaštitu bilja.
 
„Izražavamo žaljenje te dijelimo zabrinutost s međimurskim pčelarima. Sastanak je bio konstruktivan i produktivan i rezultirat će nizom aktivnosti svih uključenih kako bismo prevenirali ovakve slučajeve i potaknuli odgovorno i savjesno ponašanje onih koji koriste sredstva za zaštitu bilja. Reagirali smo brzo i konkretno i 2020. godine, ukupno smo osigurali potporu ukupno vrijednu 1,5 milijuna, pri čemu smo obeštetili 38 pčelara s ukupno 1.300 pčelinjih zajednica i omogućili obnovu proizvodnih potencijala 16 pčelara. Saniranje štete i obnovu proizvodnje ćemo omogućiti i sada te radimo na unapređenju sustava odgovornog korištenja sredstava za zaštitu bilja“, izjavio je državni tajnik Zdravko Tušek.
 
Naime, Fitosanitarni informacijski sustav (FIS) sustav se nadograđuje kako bismo imali detaljnije podatke o korisnicima i korištenju pesticida, na način da će se sustav softverski povezati s prodajnim mjestima te na taj način omogućavati preuzimanje kataloga SZB od strane prodajnih mjesta, mogućnost provjere prava kupovine za pojedinog kupca i zaprimanje podataka o prodaji sa strane FIS sustava. Nakon uspostave nadograđenoga sustava u FIS-u će biti evidentirana točna količina sredstava za zaštitu bilja koju je kupac (imenom i prezimenom) kupio na određenom prodajnom mjestu u određenom vremenskom periodu.
 
Također, svako postupanje s pesticidima regulirano je Zakonom o održivoj uporabi, pri čemu svatko tko koji koristi pesticide namijenjene za profesionalnu primjenu da bi kupovao i primjenjivao navedene pesticide mora imati valjanu iskaznicu kojom dokazuje da je prošao edukaciju o održivoj uporabi pesticida. Propisano je da profesionalni korisnik, ako tretira poljoprivrednu kulturu u vrijeme cvatnje kontaktnim sredstvom opasnim za pčele, mora najmanje 72 sata prije tretiranja obavijestiti najbližu udrugu pčelara i Hrvatski pčelarski savez. U vrijeme cvatnje zabranjena je uporaba sistemičnih sredstava opasnih za pčele. Primjena kontaktnih sredstava opasnih za pčele u vrijeme cvatnje dopuštena je samo u noćnim satima. Kod tretiranja višegodišnjih nasada treba paziti na floru koja služi za zatravljivanje te korovnu floru koje ne smiju biti u cvatnji odnosno moraju biti pokošene u trenutku tretiranja sredstvima opasnim za pčele ili se mora na drugačiji način spriječiti da sredstvo ne dođe u dodir s njom. Novi Zakon o održivoj uporabi pesticida izglasan je u Hrvatskom saboru te će stupiti na snagu krajem travnja ove godine. U odredbama novog Zakona su uz pčele obuhvaćeni i drugi divlji oprašivači te je propisano da profesionalni korisnici prije svakog tretiranja pesticidima opasnim za pčele moraju obavijestiti, osim najbliže udruge pčelara i Hrvatskog pčelarskog saveza, i povjerenika za izvođenje evidencije pčelara i pčelinjaka te katastra pčelinjih paša po županijama i pčelarskim udrugama.

Pisane vijesti