Ministrica Vučković u radnom posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji

  • Slika /slike/Priopcenja/a1aa5463-1c10-4edb-839d-8346b3e4e1f4.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem u petak, 22. travnja 2022. godine, u nazočnosti župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana, potpredsjednika HGK Dragana Kovačevića i predsjednika Klastera hrvatskog pršuta Darka Markotića, sudjelovala na svečanom otvorenju manifestacije Dani hrvatskog pršuta koja se ove godine, u svrhu očuvanja gastronomske baštine jadranskih regija, odvija u Splitu. Također, ministrica je uz predstavnike lokalne i regionalne samouprave obišla prvi maslinik nastao iz rekultiviranih površina rudnika na Kozjaku, zajednički projekt Poljoprivredne braniteljske zadruge Lintar i tvrtke Cemex.

Na Danima hrvatskog pršuta tradicionalno se ocjenjuju certificirani pršuti, a ovogodišnjem šampionu, Krčkom pršutu obitelji Žužić, ministrica je svečano uručila nagradu i čestitala na hvalevrijednom proizvodu koji dodatno potvrđuje Hrvatsku kao gastronomsku destinaciju. Istaknula je da će Ministarstvo nastaviti ulagati u politiku jačanja prepoznatljivosti autohtonih domaćih proizvoda, pri čemu Hrvatska danas ima 35 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran na razini EU kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, čime se svrstava na visoko sedmo mjesto u Europskoj uniji. Među hrvatskim proizvodima poznatima i priznatima na europskoj razini nalaže se i Krčki, Drniški, Dalmatinski te Istarski pršut, uz šest maslinovih ulja s Cresa, Krka, Šolte, Korčule, Istre i Brača.

Naime, ministrica je u radnom posjetu županiji obišla i maslinik Poljoprivredne braniteljske zadruge Lintar, hvalevrijedan produkt suradnje s CEMEX-om.  Riječ je o prvom maslinovom ulju u Hrvatskoj nastalom iz rekultiviranih površina rudnika, koje nosi certifikat eko-proizvodnje. Osim što objedinjuje sve značajke koncepta održivog razvoja, njihovo ektra djevičansko maslinovo ulje dobiva medalje za kvalitetu, ali i pakiranje. Zadrugari su ministricu upoznali s radom Zadruge te je prigodno posadila njihov dar, sadnicu masline, u znak obilježavanja Dana planeta Zemlje.

Ovaj je projekt primjer međusektorske suradnje i inspiracija drugim zajedničkim projektima u poljoprivredi, a predan zadružni rad, uz prepoznatljivost i vrhunsku kvalitetu maslinovog ulja, smjernice su za uspjeh koji vodi rastu i razvoju hrvatske poljoprivrede. Osobito mi je drago što je riječ o hrvatskim braniteljima koji su se borili za ovu zemlju i stvaraju iz nje plodove. Angažman zadrugara također je značajan i za očuvanje i organiziranje života u ruralnom prostoru, osobito u pogledu korištenja prirodnih resursa i želim im svu sreću u daljnjem radu“, izjavila je ministrica Vučković tom prilikom podsjetivši kako u najznačajnije poljoprivredne kulture Splitsko-dalmatinske županije spada upravo maslina.

Kroz Program ruralnog razvoja u Splitsko-dalmatinskoj županiji ugovoreno je gotovo 782 milijuna kuna, od čega je isplaćeno 583 milijuna kuna. U okviru Mjere 7 za temeljne usluge i obnovu sela ugovoreni su projekti vrijedni 192 milijuna kuna što uključuje, između ostalog, čak 19 ulaganja u izgradnju i opremanje dječjih vrtića.

Pisane vijesti