U Limburgu održan neformalni sastanak EU ministara poljoprivrede

  • Slika /slike/Priopcenja/Limburg family photo.jpg
  • Slika
  • Slika
U Belgiji, u pokrajini Limburg se od 7. do 9. travnja održao neformalni sastanak EU ministara poljoprivrede na kojem je hrvatsko izaslanstvo predvodila ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandra Zokić.

Ministri su raspravljali o hrani, posebno proteinima, kao strateškom sektoru za budućnost Europe, jer je Europska unija odlučna postići otvoreniju stratešku autonomiju u važnim područjima politika. U današnjem kontekstu prosvjeda poljoprivrednika i geopolitičkim, kao i gospodarskim promjenama, prehrambena sigurnost postaje još važnija. Europa je trenutno ovisna o uvozu biljnih bjelančevina za prehranu životinja i ljudi, a da bi se smanjila ta ovisnost potreban je zajednički, strateški pristup temeljen na holističkim razmišljanjima i koherentnosti svih EU politika.
 
Ministri su se složili da je ključno osigurati stratešku autonomiju u proizvodnji bjelančevina te da će biti potrebno poduzeti mjere za povećanje neovisnosti EU-a u tom sektoru. Bit će potrebno diversificirati izvore bjelančevina, promicati proizvodnju u Europi i osigurati veću iskoristivost nusproizvoda. Trebat će u obzir uzeti cijeli lanac, od proizvodnje do potrošača, osigurati promicanje i poticanje takve proizvodnje te ojačati ulaganja u istraživanje i inovacije.
 
Ravnateljica Zokić na sastanku je naglasila kako Hrvatska snažno podržava inicijative usmjerene na razvoj proizvodnje proteinskih usjeva, jer takva proizvodnja ima izravne učinke pozitivne za klimu i okoliš, a sektoru stočarstva, koji se posljednjih godina suočava s nizom izazova, daje veću konkurentnost i stabilnije cijene. Vezano uz nužnost smanjenja ovisnosti o uvozu biljnih bjelančevina Zokić je pozvala da se vodi računa i o kvaliteti tih bjelančevina te nužnosti uzgoja soje koja nije genetski modificirana, a Hrvatska je u tom segmentu među vodećim proizvođačima u EU. Proizvodnja soje iz godine u godinu raste, a za nastavak takvog trenda nužno je zadržati dobrovoljne vezane potpore za proteinske kulture. Dodatno je istaknula da je prije nego što se krene razgovarati o korištenju bjelančevina iz drugih izvora poput insekata i algi, potrebno razmotriti moguće dodatne mjere i aktivnosti usmjerene na daljnje povećanje uzgoja biljnih proteinskih usjeva jer poticanje njihovog uzgoja ujedno doprinosi zaštiti prirodnih resursa tla, vode i zraka od onečišćenja.
 
Belgijski domaćini za ministre su organizirali posjet poljoprivrednom gospodarstvu koje se bavi uzgojem belgijskog plavog goveda, a ministri su posjetili i istraživački centar za voće „pcfruit“ gdje je održana prezentacija najnovijih postignuća u području precizne poljoprivrede.
 
 
 

Pisane vijesti