U Đakovu predstavljen Program razvoja sektora mljekarstva do 2030. godine

  • Slika /slike/Priopcenja/Đakovo mlijeko 2.jpg
  • Slika
Ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede Zdravko Barać je u četvrtak 4. travnja 2024. godine u Đakovu predstavio Program razvoja sektora mljekarstva do 2030. godine, čija planirana sredstva za provedbu iznose nešto više od 592 milijuna eura.

Program je izrađen u skladu sa Strategijom poljoprivrede do 2030. godine i Strateškim planom 2023.-2027. s ciljem podizanja vrijednosti govedarske proizvodnje za 20 posto.  Program je strukturiran kroz tri cilja: povećanje broja krava, ovaca i koza u proizvodnji mlijeka; povećanje produktivnosti proizvodnje mlijeka i osiguravanja dostupnih i dostatnih preradbenih kapaciteta. Potporom će se obnoviti proizvodni potencijal sektora proizvodnje kravljeg mlijeka za 20 posto, te ovčjeg i kozjeg mlijeka za 30 posto. Program razvoja sektora mljekarstva za cilj ima povećati gospodarski potencijal hrvatskog mljekarstva duž cijelog lanca, no najveći dio sredstava usmjeren je na jačanje primarne proizvodnje mlijeka, koja je osjetljiva i izložena izazovima.

Ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać održao je prezentaciju na temu „Programa i mjera sektora mljekarstva“. Povodom predstavljanja Programa kazao je kako je sektor stočarstva od strateškog značaja te je predstavio mjere koje imaju uporište u Programu razvoja sektora mljekarstva do 2030. godine, a sastavni su dio Programa državne potpore sektoru stočarstva zbog narušenog proizvodnog potencijala.

Održana je i panel rasprava s pitanjima predstavnika proizvođača mlijeka, udruženja proizvođača, otkupljivača i prerađivača mlijeka na temu „Programi i mjere potpore sektora stočarstva zbog narušenog proizvodnog potencijala“.
Uz ravnatelja Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravka Baraća na panelu su sudjelovali i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije Romeo Jukić, predsjednik Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda Branko Kolak, direktor otkupa mlijeka u Dukatu d.d. Antun Milić i proizvođač i prerađivač mlijeka Sintija Lenđel.

Pisane vijesti