U Križevcima za nova ulaganja u poljoprivredu i tovno govedarstvo potpisani ugovori vrijedni 12,9 milijuna kuna

  • Slika /slike/Priopcenja/2020_09_11_krizevci.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sudjelovala je u petak, 11. rujna 2020., na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima u potpisivanju nova 42 ugovora u vrijednosti 12,9 milijuna kuna iz Mjere 4 Programa ruralnog razvoja za ulaganja u tovno gospodarstvo. Nakon potpisivanja ugovora ministrica Vučković se sastala s dekanicom Visokog gospodarskog učilišta Križevci te posjetila Središnji laboratorij za kontrolu kvalitete mlijeka i Poljoprivrednu zadrugu Štriga. 

Nova 42 ugovora uručena u Križevcima s ukupnim odobrenim iznosom potpore od 12,9 milijuna sveukupno čine 1.069 ugovorenih projekata/korisnika s odobrenim iznosom potpore od gotovo 2 milijarde kuna za tip operacije 4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, a za tip operacije 4.1.2. „Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš“ čini sveukupno 475 ugovorenih projekata/korisnika u iznosu od gotovo 670 milijuna kuna.

Dodatno, Ministarstvo poljoprivrede sektoru tovnog gospodarstva pomoglo je i realizacijom izvanredne mjere pomoći za proizvođače tovne junadi, tovnih svinja i janjadi za klanje s problemima u poslovanju uzrokovanih epidemijom COVID-19. Raspodjelom osiguranih sredstava iz izvanredne mjere iznos potpore iznosio je 4 milijuna kuna.

Nakon dodjele ugovora ministrica Vučković obišla je Visoko gospodarsko učilište u Križevcima u društvu dekanice Marijane Ivanek-Martinčić, pri čemu su razgovarale o viziji Učilišta kao vodeće visokoškolske ustanove za stručno obrazovanje u području poljoprivrede, ali i drugih biotehničkih znanosti. 
Također, ministrica je obišla Središnji laboratorij za kontrolu kvalitete mlijeka HAPIH-a, koji je opremljen visoko kvalitetnim uređajem za kontrolu ostataka antibiotika u medu te novim uređajem za automatizirano pranje i pripremu bočica, a primjenjuju se i novi uređaji za laboratorijsku analitiku selekcijskih uzoraka mlijeka koji omogućuju ispitivanje diferenciranih somatskih stanica u mlijeku te najnoviji uređaj opremljen odgovarajućim softverom koji je preduvjet za provedbu ovakvih vrsta analiza. U laboratoriju se na razini jednog mjeseca provede oko 30 tisuća laboratorijskih ispitivanja komercijalnih uzoraka i oko 120 tisuća laboratorijskih ispitivanja uzoraka mliječnosti.

Ministrica je svoju posjetu završila obilaskom Poljoprivredne zadruge Štriga. Zadruga je specijalizirana za uzgoj, tov i prodaju bikova (junadi) s kapacitetom oko 1.100 grla, a trenutno ih je na gospodarstvu 984.

„Ovaj kraj je poznat po razvijanju jedne od možda naših najosjetljivijih poljoprivrednih grana, a to je govedarstvo te smo iskoristili priliku i razgovarali s brojnim poljoprivrednicima na terenu koji su iznijeli svoje probleme s kojima se susreću. Svjesni smo odgovornosti i činit ćemo sve u pronalasku što boljih rješenja u ovom sektoru. Obišla sam i naš laboratorij za kontrolu kvalitete mlijeka gdje se uz domaće mlijeko provjerava i kvaliteta meda. Čak 96 % hrvatskog mlijeka koje proizvode hrvatski poljoprivrednici je prve klase dok je 2002. godine, kada je laboratorij počeo s radom svega 18 % domaćeg mlijeka bilo prvoklasno. Pijte prvoklasno i svježe mlijeko, pijte domaće“, zaključuje ministrica Vučković.
 

Pisane vijesti