U Istri otvoreni sajam CROFISH i 16. Dani mladog maslinovog ulja

Slika /slike/Priopcenja/316258332_558345782969950_1611854126336558959_n.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je kao izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića u petak, 25. studenoga 2022., u nazočnosti gradonačelnika Poreča Lorisa Peršurića sudjelovala na svečanostima otvorenja 14. međunarodnog sajma ribarstva, ribarske opreme, akvakulture, sportskog ribolova i sportova na vodi CROFISH u Poreču te 16. Dana mladog maslinovog ulja ISTRAVIRGIN u Vodnjanu u nazočnosti župana Istarske županije Borisa Miletića i gradonačelnika Vodnjana Edija Pastrovicchija. Pri posjetu Istarskoj županiji ministrica Vučković je obišla i tvrtki Oleum Maris d.o.o., jednog od najnagrađivanijih i najvećih proizvođača maslinovog ulja u Hrvatskoj, s maslinikom s 15.000 stabala maslina na području grada Vodnjana i godišnjom proizvodnjom od približno 50.000 litara vrhunskog maslinovog ulja.

Sajam CROFISH okuplja gospodarske subjekte iz djelatnosti ribarstva, marikulture i sportskog ribolova Republike Hrvatske te susjednih država, uz sudjelovanje različitih sektorskih klastera sektora, ribarskih zadruga i udruga ribara, LAGUR-a, predstavnika domaćih i stranih znanstvenih i istraživačkih centara koji će do nedjelje predstaviti uspješne suradnje, primjere dobre prakse i strateške projekte između Republike Hrvatske i Italije. Pri otvaranju sajma ministrica Vučković je izrazila zadovoljstvo pozitivnim pokazateljima u sektoru unatoč pandemiji i tržišnim poremećajima, pri čemu je naglasila kako osim pozitivnih trendova u vanjskotrgovinskoj bilanci proizvoda ribarstva, u odnosu na 2016. godinu, bilježimo rast proizvodnje u akvakulturi od čak 53 posto u količini te 45 posto u vrijednosti. Dodala je i kako je tome, uz otporne i uporne hrvatske ribare, doprinijela i podrška Vlade RH i Ministarstva poljoprivrede - 272 milijuna kuna uslijed posljedica pandemije koju koristilo više od 800 poduzetnika, ali i isplaćenih 1,58 milijardi kuna potpore za ulaganja iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo.
 
Kada je riječ o perspektivi, ove je godine Vlada je donijela i 666,5 milijuna kuna vrijedan Nacionalni plan razvoja akvakulture do 2027. godine, za sektore ribarstva i akvakulture su u novom programskom razdoblju od 2021. do 2027. godine osigurana sredstva vrijedna 2,6 milijardi kuna, a ribarima, uzgajivačima i prerađivačima u sektoru ribarstva i akvakulture osigurana su i značajna sredstva pomoći u kontekstu rasta cijena energenata, 100 milijuna kuna u ovoj godini.
 
Na 16. Danima mladog maslinovog ulja ministrica poljoprivrede je uputila čestitke Istri koja je i ove godine, prema najpoznatijem svjetskom vodiču za ekstra djevičanska maslinova ulja „Flos Olei", sedmi put zaredom proglašena najboljom svjetskom regijom za ekstra djevičanska maslinova ulja. Naime, u Flos Olei zastupljena su ulja iz čak 55 maslinarskih država s pet kontinenata, a u društvu 500 najboljih iz čitavog svijeta našlo se 66 maslinara iz Istre te je ministrica ustvrdila da su, ukoliko uzmemo u obzir veličinu proizvodnje te odnos broja nagrada, hrvatski maslinari, uz velik doprinos Istre, među najboljima u svijetu.
 
Iz Programa ruralnog razvoja hrvatskim maslinarima odobrena je potpora u iznosu većem od 80 milijuna kuna, od čega gotovo 49 milijuna kuna u Istarskoj županiji, pri čemu je isplaćeno 35 milijuna kuna. Ukupno putem svih mjera Programa ruralnog razvoja u županiji je ugovoreno 836 milijuna kuna i isplaćeno više od 672 milijuna kuna. U nedavno odobrenom Strateškom planu ZPP-a za razdoblje 2023.-2027. osigurana je posebna intervencija za očuvanje ekstenzivnih voćnjaka i maslinika, a u okviru potpore za primarnu proizvodnju prioritet će biti upravo ulaganja u sektor voća i povrća, odnosno masline. Potpora za ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda uključivat će preradu maslina, dok će maslinari biti prihvatljivi korisnici u intervencijama za mala gospodarstva, razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti, diversifikaciju, informiranje i promoviranje skupina proizvođača, uspostavu proizvođačkih organizacija i sudjelovanjima u sustavima kvalitete.
 

Pisane vijesti