Ministrica Vučković posjetila Varaždinsku županiju

  • Slika /slike/Priopcenja/316814856_560471822757346_6429892167713099307_n.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljicom Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Željkom Gudelj-Velagom u ponedjeljak, 28. studenog 2022. godine, sudjelovala na svečanom obilježavanju završetka radova i modernizacije tvornice Kalnik, projekta sufinanciranog sredstvima Programa ruralnog razvoja. Također, ministrica Vučković je uz župana Anđelka Stričaka, načelnika Općine Veliki Bukovec Franje Vrbanića, načelnika Općine Sveti Đurđ Josipa Janya i načelnika Općine Mali Bukovec Darka Markovića posjetila OPG Mraz Josip, jedno od poljoprivrednih gospodarstava stradalih u ovogodišnjoj tuči.

Projekt modernizacije Podravkine tvornice Kalnik sufinanciran je sredstvima Mjere 4 Programa ruralnog razvoja, a konkretna investicija odnosi se na modernizaciju proizvodnje, nabavu nove opreme te građevinske radove, kojom je omogućen povećanje volumena proizvodnje i razvoj novog, inovativnog, proizvoda - prvi ajvar u squeeze pakiranju na svijetu. Podravka se danas ubraja među vodeće hrvatske internacionalne kompanije, posluje u više od pedeset zemalja na pet kontinenata, a održala je visoko mjesto na domaćem i stranom tržištu zahvaljujući ulaganjima u tehnologiju uz očuvanje tradicijskih načina proizvodnje, pa tako jedina u Europi i dalje koristi kamene mlinove u proizvodnji senfa, zahvaljujući čemu je jedinstvene teksture i okusa.

Osim što je jedna od najuspješnijih domaćih prehrambeno-prerađivačkih tvrtki, Podravka je pravi primjer uspješnog korištenja EU fondova i usmjeravanja sredstava u napredak, rast i razvitak. Ne sumnjam da će Podravka nastaviti u smjeru izvrsnosti i inovacija, jednako kao što će ova Vlada nastaviti s osiguravanjem investicijskih prilika i sredstava za hrvatsku prerađivačku industriju, generatora stvaranja dodane vrijednosti, a što je jedan od naših strateških prioriteta“, naglasila je ministrica Vučković te dodala kako je putem iste operacije do sada za hrvatsku preradu isplaćeno 607 milijuna kuna te je do kraja godine u najavi novi natječaj vrijedan 200 milijuna kuna, kako je u posljednjem paketu mjera Vlada osigurala 200 milijuna kuna pomoći domaćim prerađivačima za kompenzaciju povećanih troškova, dok je u razdoblju 2023.- 2027. za preradu osigurano više od 155 milijuna eura, uz dodatne subvencionirane kredite i jamstva. 

U nastavku radnog posjeta, ministrica Vučković je u Velikom Bukovcu posjetila poljoprivredno gospodarstvo stradalo u tuči koja je tijekom svibnja i lipnja, uz još pet županija, teško pogodila ovo područje.

Kako bi ublažila i djelomično uklonila posljedica tuče ova je Vlada osigurala i izdvojila 54 milijuna kuna iz Državnog proračuna, pri čemu je 25 milijuna kuna namijenjeno za štete u poljoprivredi i 5 milijuna kuna za nerazvrstane ceste. Ministrica Vučković je, zahvalivši županijama na kontinuiranoj suradnji i partnerstvu, istaknula kako je pomoć u punom iznosu isplaćena i raspoređena pogođenim županijama, čime su poljoprivredni proizvođači ostvarili pravo na pomoć u iznosu od 54 % vrijednosti prijavljene štete, pri čemu je u Varaždinsku županiju isplaćeno gotovo 10,5 milijuna kuna za 393 pogođena poljoprivrednika.

Do sada je iz Programa ruralnog razvoja u Varaždinskoj županiji isplaćeno više od 522 milijuna kuna od 673 milijuna kuna odobrene potpore. Od toga je u okviru Mjere 7 za temeljne usluge i obnovu sela ugovoreno više od 166 milijuna kuna, što uključuje 14 ulaganja u dječje vrtiće, 8 ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje i 13 ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta.

Pisane vijesti