U Glini otvoren prvi reprocentar u svinjogojstvu nakon potresa na području Sisačko-moslavačke županije

  • Slika /slike/Priopcenja/reprodukcijski centar1.jpg
  • Slika
  • Slika
U petak, 27. kolovoza 2021. u Novom Selu Glinskom svečano je otvorena, prva iz donacija, izgrađena zgrada u Sisačko-moslavačkoj županiji nakon potresa. Riječ je o reprocentru u svinjogojstvu na imanju obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva u vlasništvu Ive Bradarića koji je otvorio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak u nazočnosti gradonačelnika grada Gline Ivana Jankovića. 
 
Novo Selo Glinsko od ranije je poznato kao poljoprivredna sredina, gdje je kooperacijska proizvodnja svinja imala dugu tradiciju, pa se očekuje da će novi centar označiti poljoprivredni oporavak šireg područja u potresu stradale Banovine. 
 
“Dva dana nakon razornog potresa bili smo na ovom mjestu svjedoci potpuno oštećenih stambenih i gospodarskih objekata OPG Bradarić, danas smo dva dana prije punih 8 mjeseci nakon potresa svjedoci na istom mjestu potpuno novog izgrađenog gospodarskog objekta, sredstvima iz donacije. Novi reprocentar u svinjogojstvu ima kapacitet 16 rasplodnih krmača i 80 odojaka, već je u njega smješteno 10 umatičenih rasplodnih nazimica donacije 5 slavonskih županija, od kojih se jedna oprasila (14 odojaka). U ime Stožera hvala svim donatorima na vrijednim donacijama.“ – rekao je državni tajnik Majdak te naglasio da je u manje od pet mjeseci od planiranja projekta objekt on stavljen u funkciju. 
 
OPG Bradarić član je novoosnovane Svinjogojske zadruge Gline te će rasplodni podmladak iz novog objekta biti distribuiran članovima zadruge u funkciji revitalizacije svinjogojske proizvodnje. Zadruga ima perspektivu prerasti u proizvođačku organizaciju, razvijati proizvodnju, preradu i trženje tradicijskih suhomesnatih proizvoda te zaštitu istih oznakama kvalitete. Ogledni primjer novog centra također je platforma za obnovu gospodarskih objekata u poljoprivredi nakon razornog potresa na ovom području. 

Pisane vijesti