U e-savjetovanju Prijedlog pravilnika za Program potpore poljoprivrednicima koji koriste zemljište zaštićeno kao kulturno dobro

Slika /slike/Priopcenja/starogradsko polje1.jpg
Ministarstvo poljoprivrede je u srijedu, 21. rujna 2022. godine, u postupak e-savjetovanja uputilo Prijedlog pravilnika o provedbi Programa potpore poljoprivrednim proizvođačima koji koriste poljoprivredno zemljište zaštićeno kao kulturno dobro. Za provedbu Programa potpore osigurana su financijska sredstva u Državnom proračunu Republike Hrvatske u ukupnom iznosu od 5 milijuna kuna do kraja 2024. godine.

Program potpore izradilo je Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji s Ministarstvom kulture i medija u cilju prilagodbe poljoprivredne djelatnosti na gospodarstvima koja imaju obvezu provođenja određenih administrativnih postupaka i provedbe mjera zaštite kulturnog dobra, pri čemu najviši iznos bespovratnih sredstava po korisniku iznosi 50 tisuća kuna. Između ostalog, poljoprivrednicima će se sufinancirati troškovi obnove zapuštenih poljoprivrednih površina, revitalizacije povijesnih regulacija vodenih tokova, kupovine motokultivatora i njihovih priključaka koji omogućavaju obradu zemlje na manjim dubinama te nabava ručnog alata potrebnog za obrađivanje zemljišta, uz brojne druge.

U Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske upisano je 1.130 arheoloških kulturnih dobara, a velik dio njih smješten je na poljoprivredno obradivim katastarskim česticama. Takve poljoprivredne površine zahtijevaju dodatna ulaganja i troškove te posebne načine obrade zemljišta, a nerijetko se nalaze na područjima koja imaju i određena dodatna prirodna ograničenja. Predmetni Program predstavlja mogućnost potpore kao kompenzacije za smanjenu dohodovnost zbog obveze poštivanja propisa o propisa o zaštiti kulturne baštine, ali i značajan pomak u revitalizaciji zapuštenih dijelova kulturnih krajolika kojima je jedna od sastavnica višestoljetno poljoprivredno korištenje zemljišta (poput Starogradskog polja na Hvaru, koje je upisano na Popis svjetske baštine UNESCO-a). 

S ciljem što uspješnije provedbe, konzervatorski odjeli Ministarstva kulture i medija pružit će pomoć prilikom odabira prioriteta potpore, vezano uz podatke o zaštićenim područjima, kao i vrstu njihove ugroženosti s obzirom na mjere zaštite propisane za svaku od zaštićenih lokacija.
E-savjetovanje dostupno je na poveznici.

Pisane vijesti