U Dubrovačko-neretvansku županiju upućeni ugovori o potpori u vrijednosti 13 milijuna kuna

Slika /slike/Priopcenja/20211029_ugovori.jpg
Nakon provedbe administrativnih kontrola ovoga tjedna je u Dubrovačko-neretvansku županiju upućeno sedam odluka u okviru Vinske omotnice u ukupnoj vrijednosti odobrene potpore veće od 11 milijuna kuna te dvije odluke iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo ukupne odobrene potpore veće od 1,4 milijuna kuna, kao i dva ugovora o potporama iz Programa ruralnog razvoja zajedno vrijedna 423 tisuće kuna.

Uz pomoć potpora u ukupnom iznosu od 11,2 milijuna kuna u okviru Vinske omotnice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji sufinancirat će se projekti opremanja i rekonstrukcije vinarija, izgradnje vinarije s prezentacijskim i prodajnim dijelom, nabava opreme za preradu grožđa u vino, obnova kušaonice i opremanje podruma te unaprjeđenje proizvodnje i odležavanja organskih vina.
 
Zahvaljujući dvjema odlukama iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo u ukupnoj vrijednosti odobrene potpore veće od 1,4 milijuna kuna, na Mljetu će se sufinancirati nabavka opreme za kaveze u okviru mjere „Produktivna ulaganja u akvakulturu“, dok će se u Veloj Luci u stopostotnom iznosu financirati projekt ulaganja u izgradnju ribarnice. Putem dva nova projekta u okviru Programa ruralnog razvoja će se u sklopu operacije 4.1.3. ulagati u obnovljive izvore energije, dok će se sredstva u okviru operacije 6.2.1. iskoristiti za projekt ulaganja u pokretanje nepoljoprivredne djelatnosti na gospodarstvu.
 
Do sada je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ugovorena potpora u vrijednosti većoj od 304 milijuna kuna, pri čemu je, između ostalog, najveći iznos od 71 milijun kuna uložen u razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja putem Mjere 6, a putem Mjere 7 sufinancirana je i izgradnja  i/ili opremanje tri dječja vrtića, tri lokalne nerazvrstane ceste i dva vatrogasna doma. Kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvu u ovoj županiji ugovoren je ukupno 241 projekt i dodijeljena potpora u iznosu od 97 milijuna kuna. Dodatno, putem COVID-19 mjera pomoću u Dubrovačko-neretvanskoj županija isplaćena je potpora vrijedna 46,5 milijuna kuna, najvećim dijelom putem mjere Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću COVID-19 koja je u županiji omogućila potporu za 146 korisnika ukupno vrijednu 23 milijuna kuna.

Pisane vijesti