U Cavtatu dodijeljene nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“

  • Slika /slike/Priopcenja/Galerije/Cavtat3.jpg
  • Slika
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u svojstvu izaslanice predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića u četvrtak, 28. travnja 2022. godine, uručila nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ u okviru 5. međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu koji se održava u pokroviteljstvu Ministarstva poljoprivrede i u organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” u Cavtatu i Dubrovniku 27. – 30. travnja, a u raznolikom programa skupa sudjeluju državni tajnici Zdravko Tušek i Tugomir Majdak.

Ovogodišnji slogan Kongresa koji okuplja 400 sudionika iz 15 zemalja je „Ruralni turizam: kvaliteta, održivost, uključivost", a glavna tema je „Konkurentnost i pozicioniranje ruralnog turizma nakon krize turističkog sektora izazvane Covid-19 pandemijom“.
 
Dodijeljeno je 59 nagrada u osam kategorija, a ministrica Vučković je dodijelila šampionske titule Veliki zlatni suncokret. Ovogodišnji šampion je hotel Village Balatura u Vinodolskoj dolini, obiteljsko imanje staro 300 godina pretvoreno u etno vegetarijanski hotel s proizvodima lokalnih OPG-ova. Dobitnik Velikog zlatnog suncokreta je i restoran Crna svinja u Čepinu, smješten između slavonske šume i ravnice, u kojem osnove svakog jela dolaze sa slavonske zemlje, iz vlastite proizvodnje i uzgoja. Domestic House Lola iz Vukovara treći je šampion ovogodišnjeg Kongresa, čija gastronomska ponuda uključuje autohtone slavonske specijalitete prezentirane na moderan način, s namirnicama s malih PG-ova.
 
Prilikom otvorenja Kongresa, pozdravnu riječ je u nazočnosti predsjednice Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijane Petir, župana dubrovačko-neretvanskog Nikole Dobroslavića, zamjenice gradonačelnika grada Dubrovnika Jelke Tepšić te direktora HTZ Kristijana Staničića uputio i državni tajnik Tušek, koji je potom sudjelovao na tematskoj sjednici Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora te ukazao na važnost povezivanja poljoprivrednog i turističkog sektora i u narednom razdoblju, čemu u prilog ide i intervencija „Promicanje poljoprivredno-gastronomskog destinacijskog turizma“ u okviru hrvatske Strategije poljoprivrede do 2030., pri čemu je dodao kako je u postojećem Programu ruralnog razvoja za potpore ulaganju u pokretanje i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima isplaćeno 264 milijuna kuna, od toga 107 milijuna u sektoru turizma. Tijekom dana predviđeno je sudjelovanje državnog tajnika Majdaka na panelu u organizaciji Ministarstva poljoprivrede „Poticanje alternativnih djelatnosti u ruralnim područjima kroz sredstva EAFRD-a“.

Pisane vijesti