Tolušić u Varaždinskoj županiji

Ministar Tomislav Tolušić posjetio je Varaždinsku županiju dana 7. travnja 2017. godine.

Za svog boravka u Varaždinskoj županiji otvorio je Doručak s hrvatskih farmi u Varaždinuna kojem su  predstavljeni sustavi dobrovoljnog označavanja stočarskih proizvoda. Na Doručku s hrvatskih farmi bili su posluženi tradicionalni domaći poljoprivredni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, jaja, med i kruh s oznakama Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Med iz Lijepe naše, Jaja hrvatskih farmi iKruh hrvatskih polja, te proizvodi specifični za Varaždinsku županiju.

Ministar Tomislav Tolušić potom je otvorio 17. kongres pekarstva, mlinarstva i slastičarstva „Hrvatski pekar 2017.“, a sastao se i sa županom Predragom Štromarom i poljoprivrednim proizvođačima Varaždinske županije s kojima je razgovarao o aktualnom stanju u poljoprivredi i načinima na koje male OPG-ove treba uključiti u kratke lance opskrbe poglavito kada je riječ o javnim nabavama za škole, vrtiće i bolnice. Proizvođači su iskoristili priliku iznijeti ministru svoje prijedloge, sugestije i potrebe, a ministar Tolušić predstavio im je projekte na kojima Ministarstvo već radi ili su pri samom kraju realizacije. Među ostalim, pojasnio je odredbe Zakona o zabrani nepoštenih trgovački praksi u lancu opskrbe hranom i predstavio smjernice pojednostavljenja procedura prijave i kraćih rokova obrade natječaja Programa ruralnog razvoja.

„Varaždinsko zelje i Varaždinski klipić dva su naša proizvoda iz ovoga kraja u postupku zaštite. Samo partnerski odnos Ministarstva poljoprivrede i proizvođača može doprinijeti većem broju zaštićenih naziva proizvoda, a time i registraciju oznake na razini Europske unije. Ministarstvo poljoprivrede nastojat će iz godine u godinu povećavati broj zaštićenih autohtonih pekarskih proizvoda na razini EU, a u ovom trenutku se možemo pohvaliti s 15 proizvoda s EU oznakom. Naša pekarska industrija u korak je sa svjetskim standardima i u suradnji s nadležnim ministarstvima pomno prati, predlaže i sudjeluje u izradi propisa iz tog područja. Za pohvalu je brzina prilagodbe po pitanju uvođenja preporuka o smanjenju unosa soli kroz prehranu gdje je pekarska industrija među prvima napravila iskorak. Mi imamo dugu tradiciju specifičnih pekarskih proizvoda i prehrambenih navika koje ne mogu zamijeniti proizvodi iz uvoza, a dio naših proizvođača pekarskih proizvoda svoje je kupce pronašao i izvan domovine“

izjavio je ministar Tolušić nakon posjeta Varaždinskoj županiji.

Video



Stranica