Tolušić pčelarima: Otklonit ćemo poteškoće s kojima se suočavate i zaštititi proizvodnju hrvatskog meda

Ministar Tomislav Tolušić održao je jučer sastanak s predstavnicima sektora pčelarstva koji je organizirala Hrvatska poljoprivredna komora. Sastanku su uz predstavnike Ministarstva i Poljoprivredne komore sudjelovali predstavnici Hrvatskog pčelarskog saveza, predstavnici udruga uzgajivača pčela i predstavnici Hrvatske gospodarske komore.

Predstavnici sektora izvijestili su ministra Tolušića o stanju u sektoru i apelirali na rješavanje poteškoća koje imaju u poslovanju poput financiranja ažuriranja Evidencije pčelara i pčelinjaka te suzbijanja varioze, označavanja podrijetla meda i zaštite proizvođača od konkurencije koja prodaje patvoreni med. Hrvatski pčelarski savez predstavio je projekt izrade nacionalne staklenke za med čijom bi se upotrebom zaštitili domaći proizvođači i potrošači.

Ministar Tolušić je pohvalio dobru organiziranost pčelara i medara kao i složnost u predlaganju rješenja za poboljšanje ovog sektora. „Analizirat ćemo poteškoće o kojima ste danas govorili i zajedno s nadležnim ministarstvima pronaći odgovarajuća rješenja. Apsolutno podržavam ideju izrade jedinstvene nacionalne staklenke za med koja će svakako doprinijeti tome da se hrvatski med učini prepoznatljivim na tržištu.“, izjavio je ministar Tolušić na kraju sastanka.  Ministar je nakon sastanka s pčelarima uputio Vladi RH prijedlog za donošenje Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2017. do 2019. godine.



Stranica