Sudjelujte u kreiranju baze EU projekata do kraja mjeseca

Slika /slike/Priopcenja/2020_06_12_strategija.jpg


 

Prijave projekata za kreiranje baze projekta za financiranje iz EU fondova otvorene su do 30. rujna 2020. godine i vrše se putem Google obrasca. Od početka rujna prijavljeno je više od 600 projekata ukupne vrijednosti 1,15 milijardi kuna.

Više od polovine projekata je već u nekoj fazi pripremljenosti za realizaciju, od kojih 130 projekata ima ishodovane akte o pravima gradnje i druge potrebne dozvole, a 105 projekata ima izrađenu projektno-tehničku dokumentaciju.  Također, gotovo dvije trećine projekata se odnosi na sektor poljoprivrede i ruralnog razvoja, u najvećoj mjeri s ciljem obnove ruralnog gospodarstva i unapređenja uvjeta života u ruralnim područjima.
 
Ministarstvo poljoprivrede započelo je s procesom izrade strateških dokumenata koji će biti osnova za financiranje projekata i programa u sektorima iz svog djelokruga. Doprinos potencijalnih korisnika u kreiranju baze EU projekata pridonijet će još kvalitetnijoj pripremi programskih dokumenata, strategija i planova te će pomoći pri planiranju konkretnih mjera koje će se u narednom periodu moći prijaviti za financirane iz europskih fondova (Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj, Europski fond za jamstva u poljoprivredi, Europski fond za pomorstvo i ribarstvo, Mehanizam za oporavak i otpornost) odnosno iz Državnog proračuna.
 
„Na ovaj način želimo saznati kakvim poduzetničkim inicijativama raspolažemo te sukladno tome pronaći načine na koje ih možemo podržati. Ono što nas veseli, pored projekata malih poljoprivrednika, su i projekti jedinica lokalne samouprave fokusirani na jačanje ruralne infrastrukture. Također, uočavamo i snažan impuls iz prerađivačke industrije bez koje nema ni razvoja primarne poljoprivredne proizvodnje. Prikupljeni podaci će nam biti važno uporište u razgovorima u Europskoj komisiji te ćemo, zahvaljujući njima, biti efikasniji u programiranju i planiranje budućih sredstava“, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Pisane vijesti