Ministrica Vučković u Poznańu na sastanku ministara poljoprivrede Višegradske skupine

Slika /slike/Priopcenja/120429578_1006253713156667_3894019184479247072_n.jpg
Ministrica Marija Vučković boravila je u Poljskoj 28. i 29. rujna 2020. godine gdje je prisustvovala proširenom ministarskom sastanku zemalja Višegradske skupine (V4: Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka) kojem su se pridružili ministri poljoprivrede Bugarske, Hrvatske, Estonije, Latvije, Litve, Rumunjske i Slovenije, a putem video linka se uključio i povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Janusz Wojciechowski. Ministarski sastanak održan je u okviru Međunarodnog sajma za hranu POLAGRA FOOD.   

Okupljeni ministri su raspravljali o dvije vrlo važne teme za budućnost poljoprivredne proizvodnje i trženja poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima;: Zajedničkoj poljoprivrednoj politici nakon 2020. i primjeni novih tehnologija u poljoprivredi u kontekstu klimatskih promjena.   

Danas smo imali prilike raspravljati o temama od zajedničkog interesa naših zemalja, a tiču se reforme buduće zajedničke poljoprivredne politike Europske unije. Svima nam je cilj čim prije raspraviti najvažnija preostala otvorena pitanja, kako bi se na sastanku ministara poljoprivrede EU u listopadu mogao postići dogovor o reformskom paketu. Nadamo se kako će Zajednička deklaracija koju smo danas usvojili doprinijeti bržem postizanju konsenzusa na EU razini, te da će se prihvatiti naši prijedlozi“, izjavila je ministrica Vučković nakon sastanka. 

Domaćin, poljski ministar poljoprivrede Jan Krzysztof Ardanowski, predstavio je tekst Zajedničke deklaracije kojom ministri iznose usuglašeno stajalište o važnim pitanjima buduće poljoprivredne politike. Transformacija prema održivom poljoprivrednom gospodarstvu neophodna je za postizanje ciljeva Zelenog plana, uključujući ciljeve Strategije od polja do stola i Strategije bioraznolikosti, ali ministri potpisnici Deklaracije smatraju da bi razina ambicija navedena u obje strategije i razina njihovog uključivanja u budućim strateškim planovima trebale biti realne i ostvarive u skladu s odlukama o financiranju ZPP-a. U tom smislu ministri pozdravljaju sporazum koji su 21. srpnja 2020. postigli šefovi država i vlada država članica EU-a o Višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2021. - 2027. (VFO), ali i navode kako dostizanje ciljeva iz strategija povezanih sa Zelenim planom zahtijeva značajna ulaganja. Naglašavaju da je neophodno pronaći ravnotežu između povećane razine klimatskih i okolišnih ambicija i konkurentnosti europskih poljoprivrednika, istodobno osiguravajući sigurnost hrane i pružajući javna dobra europskom društvu. U pogledu eko-shema koje je Komisija predložila kao dio prvog stupa ZPP-a ministri se protive uvođenju rješenja koja bi smanjila fleksibilnost ovog instrumenta. Također, ministri su suglasni da je potrebno izbjegavati dodatni i nerazmjerni administrativni teret kontrola uvjetovanosti za mala poljoprivredna gospodarstva. Pozivaju Komisiju da prihvati zajedničko razumijevanje Vijeća i Europskog parlamenta o dvogodišnjem trajanju prijelaznog razdoblja između dvije zajedničke poljoprivredne politike i naglašavaju da se prijelazna uredba mora što prije dogovoriti kako bi se osigurala pravna sigurnost, pravovremeno planiranje i spriječili prekidi u funkcioniranju zajedničke poljoprivredne politike.   

Istaknula bih kako je za Hrvatsku važno osigurati pojednostavljenje i fleksibilnost u provedbi, odnosno slobodu odabira za države članice u razradi mjera koje će najbolje odgovarati njihovim specifičnim potrebama. Za nas je važno da se postigne konsenzus oko pitanja eko shema za koje smo i dalje mišljenja da trebaju ostati dobrovoljne za države članice. Pozdravljamo rješenja koja se tiču fleksibilnosti između stupova te stopa sufinanciranja u ruralnom razvoju“, naglasila je ministrica Vučković u Poznańu. 

Pisane vijesti