Studenti biotehničkih znanosti na području Slavonije, Baranje i Srijema – prijavite se fakultetima za dodjelu stipendije od 10.000 kuna

Slika /slike/Priopcenja/01-229.JPG
Ministarstvo poljoprivrede objavilo je danas, 07. studenog 2019. godine, ograničeni javni poziv visokim učilištima za dodjelu bespovratnih sredstava za stipendiranje studenata visokih učilišta iz područja biotehničkih znanosti na području Slavonije, Baranje i Srijema.

Projekt stipendiranja studenata dio je projekta „Projekt Slavonija, Baranja i Srijem“ koji je pokrenut za projekte na području pet slavonskih županija, koji se najvećim dijelom financiraju iz EU fondova kao i iz Državnog proračuna RH. Na području Slavonije, Baranje i Srijema četiri su visoka učilišta iz područja biotehničkih znanosti: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Veleučilište u Slavonskom Brodu i Veleučilište u Požegi.
 
U kolovozu 2019. godine ministrica poljoprivrede potpisala je Sporazum o suradnji s dekanima visokih učilišta u kojem su definirane odgovornosti  i obveze te potrebne radnje i aktivnosti između Ministarstva i visokih učilišta vezano za ovaj projekt. Nastavno na taj Sporazum o suradnji, a nakon provedenih upisa na studijske programe za studijsku godinu 2019/2020., raspisan je javni poziv visokim učilištima koji je otvoren do 29. studenog 2019. godine.
 
Pravo na dodjelu stipendija imaju redoviti i izvanredni studenti 2. ili 3. godine preddiplomskih i 1. ili 2. godine diplomskih studija iz područja biotehničkih znanosti (polja: agronomija, biotehnologija, prehrambena tehnologija i nutricionizam) koji su u akademskoj godini za koju se dodjeljuje stipendija prvi puta upisali godinu studija. Stipendija iznosi 10.000 kuna po studentu za jednu akademsku godinu. Ukupna planirana vrijednost javnog poziva iznosi 15 milijuna kuna.
 
Studenti se prijavljuju za dodjelu stipendije visokom učilištu na kojemu su u akademskoj godini upisali studijski program iz biotehničkih znanosti najkasnije do 15. studenog 2019. godine. Visoka učilišta na svojim mrežnim stranicama objavljuju poziv studentima i prikupljaju njihove prijave te će po isteku roka za prijavu izvršiti evaluaciju  prijavitelja i odabir studenata. Nakon evaluacije i odabira studenata koji udovoljavaju uvjetima i kriterijima za dodjelu stipendija, visoka učilišta će najkasnije do 29. studenog 2019. godine dostaviti Ministarstvu poljoprivrede prijavu na javni poziv. Nakon administrativne kontrole Ministarstvo će donijeti odluku o dodjeli bespovratnih sredstava i sklopiti ugovore s visokim učilištima na temelju kojih će im doznačiti odobrena financijska sredstva. Stipendiju u iznosu od 10.000 kuna će studentima jednokratno isplatiti visoka učilišta na temelju ugovora sa studentom.
 
Javni poziv i Upute za prijavitelje dostupni su ovdje.

Pisane vijesti