Strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi ključna tema drugog dana konferencije

  • Slika /slike/Priopcenja/IMG_2368.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Nakon uvodnih obraćanja i svečanosti dodjele ugovora vrijednih 8,7 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja i Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo u vrijednosti većoj od 29 milijuna kuna program drugih Dana poljoprivrede, ribarstva i šumarstva se nastavio predstavljanjem nacionalnog sustava označavanja poljoprivredno-prehrambenih proizvoda „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“,  strateških smjernica za suočavanje s izazovima u poljoprivredi od strane ministrice poljoprivrede Marije Vučković te panel raspravom na temu perspektive poljoprivrede u novoj ZPP obilježenoj klimatskim promjenama. Konferencija je završena setom tema iz ribarstva, temama upravljanja resursima u Jadranu i korištenja EU fondova u ribarstvu.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je kako su hrvatskoj poljoprivredi na raspolaganju do 2027. godine sredstva veća od 5 milijardi kuna i predstavila strateške smjernice ključne za rješavanje izazova u poljoprivredi u narednom razdoblju, pri čemu je apostrofirala prilike za rast sektora: jačanje veza s prehrambenom industrijom koja se izdvaja po potencijalu stvaranja dodane vrijednosti i novih radnih mjesta, otvaranje novih mogućnosti plasmana na tržištu smanjenjem uvoza i diferenciranjem ponude, smanjenje troškova u proizvodnji boljom prilagodbom klimatskim uvjetima, ulaganja u osnovnu infrastrukturu i usluge u ruralnim područjima koja pozitivno utječu na prihode u poljoprivredi, poboljšanje učinkovitosti poljoprivrednih potpora preraspodjelom među korisnicima te korištenje i poticanje na korištenje novih tehnologija koja olakšavaju prijenos znanja i informacija te pristup tržištu.
Program se nastavio međuresornom raspravom kroz koju je sagledana perspektiva poljoprivrede u kontekstu nove Zajedničke poljoprivredne politike obilježene klimatskim promjenama na kojoj su sudjelovali državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstvo i održivog razvoja Mario Šiljeg, predsjednik Uprave Koka d.d. Stjepan Sabljak, potpredsjednica za poslovni razvoj i korporativne poslove grupe Valamar Ivana Budin Arhanić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, izvršni direktor tvrtke Agrivi d.o.o. Matija Žulj, predstavnica tvrtke SMARTER d.o.o. Zvjezdana Blažić te voditelj proizvođačke organizacije JabukaHR Luka Cvitan. Panelom je moderirao dugogodišnji voditelj i urednik renomirane Emisije za poljoprivredu i selo na Hrvatskom radiju Martin Vuković.

Sudionici panela jasno su detektirali sve moguće prijetnje i izazove, ali i konkretno spomenuli prilike za rast hrvatske poljoprivrede, zaključivši kako digitalizacija više nije budućnost već sadašnjost. Panelisti su istaknuli kako je ključno za postizanje klimatsko-okolišnih ciljeva na društveno i gospodarski održiv način za poljoprivrednike uvođenje novih tehnologija i  inovacija, osiguravanje stabilnosti kroz ulaganja u distribucijske centre, jačanje proizvođačkih organizacija, navodnjavanje kao jedan od značajnih instrumenata za borbu protiv klimatskih promjena, uz daljnji pristup povezivanja primarne i prehrambene industrije te kvalitetnog raspolaganja europskim sredstvima.

Kada je riječ o digitalizaciji i informatizaciji u poljoprivredi, politika Ministarstva je poticati proizvođače koji su se odlučili uvoditi nove tehnologije te jačati i omogućiti infrastrukturu za pametnu poljoprivredu. U tom kontekstu na konferenciji predstavljena je nova platforma za informiranje poljoprivrednika e-Savjetnik, uskoro će biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi, a pomoću 77 milijuna kuna iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti provest će digitalna transformacija poljoprivrede uspostavom sustava sljedivosti poljoprivredno-prehrambenih proizvoda  i sustava pametne poljoprivrede te digitalnih javnih usluga.

„Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ predstavljena je na konferenciji na prvom proizvodu označenom takvom oznakom, domaćim jabukama proizvođača PZ Jabuka HR koje se već nalaze u trgovinama. Putem te jedinstvene oznake potrošač će biti informiran da kupuje domaći proizvod dodane vrijednosti, provjerene kvalitete, odnosno kako je upravo Republika Hrvatska zemlja podrijetla glavnog sastojka te ujedno i zemlja gdje je taj proizvod proizveden ili prerađen. Prva oznaka Dokazana kvaliteta dodijeljena je za sektor voća, a nedavno je priznata i druga oznaka Dokazane kvalitete, i to za konzumna jaja. Zaprimljen je i treći Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“, a odnosi se na sektor proizvodnje povrća.

Program drugih Dana poljoprivrede završio je aktualnim temama u ribarstvu, pri čemu su predstavljene smjernice i planovi koje će se provoditi kroz Europski fond za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu 2021. do 2027., čija će alokacija biti veća od 300 milijuna eura. Zacrtana su četiri prioriteta: ribarstvo i očuvanje bioresursa, akvakultura, prerada i stavljanje na tržište, održivo plavo gospodarstvo i razvoj ribarskih te akvakulturnih zajednica i međunarodno upravljanje oceanima.
 

Pisane vijesti