Strategije razvoja hrvatske poljoprivrede i akvakulture predstavljene u Osijeku, Poreču, Varaždinu i Bjelovaru

  • Slika /slike/Priopcenja/2020_06_24strategija.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Nacrte Strategije poljoprivrede 2020. – 2030. „Više od farme“ i Strategije razvoja akvakulture 2020. - 2030. „Više od ribnjaka“ predstavili su ovog tjedna ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Poreču, državni tajnik Tugomir Majdak u Osijeku i Bjelovaru, dok je državni tajnik Zdravko Tušek nacrte razvojnih strategija poljoprivrede i akvakulture predstavio široj javnosti u Varaždinu. Strategije poljoprivrede i akvakulture izrađene su u suradnji sa Svjetskom bankom, domaćim i stranim stručnjacima te u dijalogu s proizvođačima i znanstvenicima. 

U suradnji s predstavnicima hrvatskog poljoprivredno-prehrambenog sektora usuglašena je strateška vizija razvoja hrvatske poljoprivrede  - „proizvoditi veću količinu hranjive i visokokvalitetne hrane po konkurentnim cijenama, održivo upravljati prirodnim resursima u promjenjivim klimatskim uvjetima te doprinijeti poboljšanju kvalitete života i povećanju zaposlenosti u ruralnim područjima”. Ostvarenje definirane vizije razvoja postići će se ostvarenjem četiri strateška cilja, a aktivnosti za njihovo postizanje definirane su u planu provedbe, pri čemu su osnovne smjernice učinkovitije korištenje javnih sredstava kroz preciznije usmjeravanje poljoprivrednih potpora i poboljšanje apsorpcije EU sredstava za ruralni razvoj. Također, strategijom razvoja akvakulture za period 2020 - 2030 uzgajivačima će se omogućiti ciljane intervencije za stratešku transformaciju sektora akvakulture u narednom periodu, veću učinkovitost vrijednosnog lanca i konkurentnosti hrvatskih proizvoda akvakulture na inozemnim i domaćem tržištu, što će u konačnici rezultirati integriranim teritorijalnim razvojem ruralnih i obalnih područja.

Nacrti Strategije poljoprivrede 2020.-2030. i Strategije razvoja akvakulture 2020.-2030. do sada su predstavljene u Vukovaru, Opuzenu, Splitu, Osijeku, Poreču i Varaždinu, a slijede predstavljanja u gradovima Bjelovaru i Zagrebu.

Nacrt Strategije poljoprivrede 2020. – 2030. „Više od farme“
Nacrt Strategije razvoja akvakulture 2020. - 2030. „Više od ribnjaka“

Pisane vijesti