Stočarima isplaćeno 20 milijuna kuna

Slika /slike/Genericke/2019-telići simentalke.jpg
Isplaćena je nacionalna „Potpora za kupovinu steonih junica kombiniranih i/ili mliječnih pasmina“ iz Programa potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva za razdoblje od 2018. do 2020. godine u ukupnom iznosu od 19.997.676,08 kn. 

Pravo na potporu ostvarilo je 667 korisnika, a iznos potpore ograničen je na maksimalnih 30.000,00 kuna po korisniku za sufinanciranje troška kupovine minimalno tri grla steonih junica.

Programu potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva  osmislilo je Ministarstvo poljoprivrede kako bi pomoglo proizvođačima mlijeka i teladi za proizvodnju goveđeg mesa koji su posljednjih godina bili oštećeni prijetnjom pojave zaraznih bolesti koje su narušile proizvodni potencijal na njihovim poljoprivrednim gospodarstvima što je zbog već prisutnog poremećaja na tržištu u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda dodatno otežalo njihov položaj.

Potpora za kupovinu steonih junica namijenjena je poljoprivrednicima koji su upisani u Upisnik poljoprivrednika, a  koji na svom poljoprivrednom gospodarstvu drže krave kombiniranih i/ili mliječnih pasmina goveda te ih koriste u proizvodnji mlijeka i koje su evidentirane u Jedinstvenom registru domaćih životinja. Potpora je namijenjena sufinanciranju troška kupovine minimalno tri grla kategorije steonih junica, dok je iznos potpore ograničen na maksimalnih 30.000,00 kuna po korisniku. 

Ovo je samo jedan od programa oporavka strateški važnih poljoprivrednih proizvodnji koje financiramo iz nacionalnih sredstava. Kroz tri godine s dvije ciljane mjere sektoru govedarstva pomažemo sa 195 milijuna kuna. Posebno me veseli činjenica da su čak 483 od ukupno 667 korisnika koji su ove godine ostvarili pravo na potporu mladi poljoprivrednici i da su mladi ljudi prepoznali potencijal u poljoprivredi, poglavito u sektoru govedarstva. Jedan od pokazatelja uspješnosti neke mjere je i razina iskorištenosti raspoloživih sredstava, a ova je mjera dvije godine za redom iskorištena u punom iznosu. To nam je pokazatelj da smo dobro osmislili program i da provedbom postižemo cilj i svrhu.“

– izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković danas u Bjelovaru.
 
Program se provodi u trogodišnjem razdoblju (od 2018. do 2020. godine), a sastoji  od dvije mjere „Potpora za kupovinu steonih junica kombiniranih i/ili mliječnih pasmina goveda“ i „Potpora za gubitak prihoda u uzgoju rasplodnih junica“.

 



Pisane vijesti