Smart Agro 2024.: Inovacijama i novim tehnologijama do veće produktivnosti u poljoprivredi

  • Slika /slike/Priopcenja/Dt_Tugomir_25.9..jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Primjena pametnih tehnoloških rješenja bit će od presudne važnosti za osiguranje dostatnih količina hrane u budućnosti, poručeno je s Poljoprivrednog foruma Smart Agro 2024., koji se održava u Vinkovcima u organizaciji HGK Županijske komore Vukovar i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Vukovarsko - srijemske Županije i Grada Vinkovci.

Jedan od ključnih uzroka nedovoljne proizvodnje i prekomjernog uvoza poljoprivrednih proizvoda je niska produktivnost hrvatske poljoprivrede, koja je u ovom trenutku na razini 30-ak posto prosjeka EU. Zato je HGK organizirala Smart Agro 2024, kao platformu za promociju pametnih tehnologija u poljoprivredi.
 
Ulaganje u inovacije, nove tehnologije, digitalizaciju i primjenu ICT-ja u svim segmentima poslovanja temelj je za povećanje produktivnosti, konkurentnosti, ali i povećanje dohotka proizvođača, istaknuo je uvodno Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam.
 
"Ne smijemo zanemariti činjenicu, a na što su ukazali i prosvjedi seljaka diljem EU, da je realni dohodak po jedinici rada i u EU prošle godine pao za 5,4 posto, a u Hrvatskoj za gotovo 10 posto. Hrvatska tu ima dvije opcije, ili sama producirati nove tehnologije i inovacije ili ih uvoziti. I u jednom i u drugom slučaju potrebno je educirati i jačati tehnološku sposobnost poljoprivrednika, prilagoditi potpore koje trebaju biti stimulativne kako bi proizvođači bez predrasuda i rezervi efikasnije prihvaćali i koristili inovacije i nove tehnologije", kazao je Kovačević.
 
Tehnologija u poljoprivredi je kao i uvijek izazov i naši poljoprivrednici toga su sve više svjesni. Primjena tehnologije biti će ključna, posebno u kontekstu izazova poput klimatskih promjena, rastuće populacije i potrebe za održivom proizvodnjom hrane, naglasio je Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.
 
"Tehnologija ne samo da povećava učinkovitost i produktivnost, već i doprinosi održivosti i otpornosti poljoprivrednih sustava, što je ključno za budućnost globalne prehrane. Najnovije tehnologije u poljoprivredi donose brojne inovacije koje značajno unapređuju efikasnost i održivost. Izgledno je kako će znanost i struka morati preporučiti nove rokove sjetve za većinu kultura, a poljoprivrednici isto slijediti te znati tehnološki provoditi. Sinergija struke i poljoprivrednika nužnost je u budućoj održivoj poljoprivredi", kazao je Majdak.

Foto: HGK/Katarina Živković

Pisane vijesti