Državni tajnik Tušek na radnom sastanku ministara poljoprivrede zemalja jugoistočne Europe

  • Slika /slike/Priopcenja/Tušek_objava_naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika
U Skoplju je 24. rujna 2024. godine održan 18. radni sastanak ministara poljoprivrede zemalja jugoistočne Europe na kojem je hrvatsko izaslanstvo predvodio državni tajnik Zdravko Tušek.

Utjecaj različitih faktora zadnjih godina doveo je do ozbiljnih poremećaja za poljoprivredno-prehrambeni sektor te doveo do pada proizvodnje i visokih cijena za potrošače. Prilagodba novim uvjetima i suočavanje s nedostatkom radne snage i depopulacijom ruralnih područja zahtijeva zajednički pristup te je stoga od ključne važnosti regionalna suradnja i usklađivanje poljoprivrednih politika u regiji. Za Republiku Hrvatsku je od velike važnosti regionalna suradnja, kao i bliska suradnja s državama članicama SWG-a, stoga je stav RH da je vrlo važna integracija zemalja članica SWG-a u EU te je državni tajnik Tušek naglasio da smo prošle godine organizirali brojne studijske posjete za stručnjake i uprave iz zemalja WB6 u različitim područjima, a sve u svrhu pružanja i razmjene iskustava u cilju jačanja poljoprivrednog i prehrambenog sektora.

„Hrvatska se kroz proteklu godinu suočila s ozbiljnim posljedicama klimatskih promjena te Ministarstvo želi ići u smjeru održive poljoprivrede, otpornih prehrambenih sustava i kroz uvođenje klimatskih mjera očuvati poljoprivredni sektor i našim poljoprivrednicima osigurati ostanak u ruralnim područjima. Stvarati dugoročnu otpornost u vrlo izazovnim vremenima i na zahtjevom tržištu možemo samo kroz nastavak pružanja financijske pomoći poljoprivrednim proizvođačima te poticanjem na ekološku poljoprivredu, koja je u RH u uzlaznoj putanji. RH je svjesna da moramo ići putem održive i pametne poljoprivrede te da je proces zelene tranzicije jedini ispravan put. Zaokret u poljoprivrednoj proizvodnji moguć je samo kroz zajedničku suradnju, stoga nastavljamo podržavati suradnju u okviru SWG-a, kao i povezanih političkih instrumenata poput Berlinskog procesa“, rekao je državni tajnik Tušek.

Ove godine je deseta godišnjica Berlinskog procesa, a pokrenut je kao platforma za jačanje suradnje između šest zemalja zapadnog Balkana (WB6) i zemalja domaćina Berlinskog procesa i EU. Danas je stoga organiziran i dodatan sastanak ministarstva poljoprivrede WB6 zajedno sa Stalnom radnom skupinom za regionalni ruralni razvoj (SWG), na kojem se usvojila Deklaracija o poljoprivredi i hrani u Berlinskom procesu s ciljem poboljšanja procesa pristupanja EU u područjima hrane, poljoprivrede i šumarstva.

Ministri su razmijenili mišljenja i o provedbi strateških planova Zajedničke poljoprivredne politike, gdje je Hrvatska izrazila namjeru produbljenja regionalne suradnje, kao i suradnju s EU i drugim organizacijama u okviru SWG RRD, kao i državama pristupnicama te naznačila da je važna potpora EU državama Zapadnog Balkana kako bi se završio proces pristupanja EU.

Također, Hrvatska je podržala preporuke Foruma poljoprivredne politike Agenda Jahorina 2024. i obvezala se da će poduzeti aktivnosti za provedbu preporuka te je stavljen naglasak na  važnost provedbe Akcijskog plana za razdoblje 2025. do 2030. godine za Zapadni Balkan, koji za cilj ima stvaranje otpornih prehrambenih sustava kako bi se nastavila proizvodnja u izazovnim vremenima.

Pisane vijesti