Sjednica Vlade: Milijun eura za 50 generatora u školama i bolnicama u Ukrajini

Slika /slike/Priopcenja/VRH_5910.jpg
Hrvatska će s milijun eura pridonijeti Fondu Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) za žurne potrebe obnove energetske infrastrukture Ukrajine, odnosno za nabavu 50 generatora za škole i bolnice u Ukrajini. Tim doprinosom, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, Hrvatska se pridružuje europskoj i globalnoj inicijativi za donaciju generatora i transformatora kako bi se pomoglo Ukrajincima u zimskim mjesecima. Vlada je donijela i Uredbu o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojom će se smanjene trošarine za benzin, dizel i lož-ulje nastaviti primjenjivati do 28. veljače.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved na 187. sjednici Vlade izvijestio je o aktualnom stanju vezanom za potres, kazavši da je ovaj tjedan u Petrinji održana sjednica Stožera civilne zaštite na kojoj su sve operativne snage i sastavnice iskazale spremnost i nadalje pružati potporu i pomoć stanovništvu u potrebi.

Izvijestio je i da su u prethodnih nekoliko tjedana, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i uslijed oštećenja dalekovoda i visokog vodostaja rijeka, Hrvatski Crveni križ, Hrvatske vode, HEP, Hrvatska vatrogasna zajednica, Civilna zaštita, HGSS i ostale operativne snage sudjelovale u brojnim aktivnostima vezanim uz obranu od poplava, ponovnu uspostavu opskrbljenosti električnom energijom te dostave hrane i vode potrebitima.

Medved je rekao da Vlada u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom ulaže napore s ciljem ravnomjernog razvoja i revitalizacije svih područja županije.


U sanaciju posljedica potresa i revitalizaciju Banovine uloženo više od 265,5 milijuna eura

Tako je izdvojio da je u tijeku obnova i prenamjena zgrade bivše vojarne, u Lađarskoj ulici u Sisku, koja će postati Regionalni centar kompetentnosti vrijedan 5,3 milijuna eura, čime će se učenicima omogućiti učenje i usavršavanje na najmodernijim strojevima i opremi.

Naveo je i najvažniji infrastrukturni projekt ove Vlade, odnosno dovršetak autoceste Zagreb – Sisak, kojim će se osigurati brojne mogućnosti za gospodarski razvoj na tom području. Rekao je da se saniraju prometnice, mostovi i klizišta, a naglasio je i izgradnju potpuno novog mosta preko rijeke Odre s pristupnim cestama.

Izdvojio je i jedan od najvećih projekata revitalizacije Sisačko-moslavačke županije ''Topusko na izvoru zdravlja - lječilišni i wellness turizam'', vrijedan 26,5 milijuna eura, kojim će se znatno povećati kapacitet lječilišta i termi u Topuskom.

Medved je istaknuo i da je u sanaciju posljedica potresa i revitalizaciju Banovine uloženo više od 265,5 milijuna eura.


Cilj je maksimalno ubrzati obnovu

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić kazao je da su za vrijeme posjeta Banovini sa županom Sisačko-moslavačke županije Ivanom Celjakom dogovorene aktivnosti u idućim kako bi se dodatno ubrzala obnova.  

Baćić je podsjetio da je obišao kontejnersko naselje u Petrinji te je građanima koji žive u kontejnerima poručio da će napraviti sve da do 1. studenog budu adekvatno stambeno zbrinuti.  

"Oni su nam prioritet, kao i naši sugrađani koji žive diljem Banovine u kontejnerima neposredno pored svojih kuća", naglasio je.  

Istaknuo je i da je obilježen i dovršetak radova na tri novoizgrađene zamjenske kuće na području Petrinje, te je u Dvoru obilježen početak radova na izgradnji višestambene zgrade s 19 stanova.

Bačić je kazao i da je novi zakon od jučer u e-Savjetovanju, naglasivši da je cilj maksimalno ubrzati obnovu skraćenjem procedura, smanjenjem broja sudionika i značajnim poticanjem samoobnove na način da će sav trošak samoobnove biti isplaćen vlasniku unaprijed.

Istaknuo je da je u sastav ministarstva, uz Fond za obnovu Grada Zagreba i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, maksimalno uključena i Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama, koja, kako je kazao Bačić, ima iskustvo u obnovi. 

Najavio je da će sutra s ministrom zdravstva imati sastanak kako bi se ubrzala obnova objekata koji su u Ministarstva zdravstva.

"Plan je da polovinom veljače zakon bude usvojen kako bismo mogli donijeti i provedbene akte koji se naslanjaju na zakon, a koji će omogućiti ubrzanje samo obnove", zaključio je Bačić.

Saboru upućene izmjene  Zakona o Hrvatskoj komori inženjera tehnologije prometa i transporta

Hrvatskom saboru upućen je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o Hrvatskoj komori inženjera tehnologije prometa i transporta.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je da se ovim Prijedlogom zakona stvara preduvjet da članovima Hrvatske komore inženjera tehnologije prometa i transporta mogu postati i osobe koje su završile odgovarajući stručni diplomski studij i stekle stručni naziv magistar inženjer te su tijekom studija stekle najmanje 300 ECTS bodova.

Izvijestio je i da se novčana kazna izražena u kunama mijenja u eure.


I dalje niže trošarine na benzin, dizel i lož ulje

Vlada je donijela Uredbu o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojom će se smanjene trošarine za benzin, dizel i lož-ulje nastaviti primjenjivati do 28. veljače.

Ministar financija Marko Primorac podsjetio je da je Vlada od ožujka prošle godine deset puta mijenjala uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju s ograničenim razdobljem važenja, radi sniženja trošarina na bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo te za loživo ulje, u okviru mjera za ublažavanje povećanja cijena energenata.

S obzirom da i dalje postoje okolnosti koje utječu na povećanje cijena energenata, Vlada je zadržala niže trošarine za benzin, dizel i loživo ulje, za razdoblje do 28. veljače.

Tako će trošarina na bezolovni motorni benzin iznositi 406 eura za tisuću litara, dizelsko gorivo 353 eura i loživo ulje 21 euro za tisuću litara.

Današnjom izmjenom uredbe nastavlja se primjena mjere snižavanja visine trošarine, čime su visine trošarina na bezolovni motorni benzin, dizelsko gorivo i loživo ulje i nadalje usklađene s minimalnim visinama trošarina propisanima europskim direktivama, rekao je Primorac.


Hrvatska se pridružuje europskoj i globalnoj inicijativi za pomoć Ukrajincima u zimskim mjesecima

Hrvatska će s milijun eura pridonijeti Fondu Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) za žurne potrebe obnove energetske infrastrukture Ukrajine, odnosno za nabavu 50 generatora za škole i bolnice u Ukrajini, stoji u Vladinoj odluci. 

Donacijom će se bolnice i škole opskrbiti s generatorima snage 100 KW, čime će se omogućiti kontinuirani rad ključnih objekata.

Tim doprinosom, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, Hrvatska se pridružuje europskoj i globalnoj inicijativi za donaciju generatora i transformatora kako bi se pomoglo Ukrajincima u zimskim mjesecima.

"Ovo je jedan od naših doprinosa, a poznato je i priznato da Hrvatska aktivno i konzistentno pomaže Ukrajini u svim područjima", istaknuo je.

U obrazloženju Odluke navodi se da je u napadima Rusije na energetsku i civilnu infrastrukturu Ukrajine oštećeno više od 50 posto ukrajinske kritične infrastrukture te je bez električne energije ostalo oko šest milijuna ljudi, a najhitnije su potrebe za generatorima različite snage, visokonaponskom opremom i autotransformatorima, kablovima i dr.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Vlada je zadužila za pripremu i izvršenje odluke, a ministra Grlića Radmana ovlastila za sklapanje sporazuma s UNICEF-om.

Novac će se osigurati preraspodjelom u Državnom proračunu za ovu te projekcijama za 2024. i 2025. godinu na razdjelu Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Izvor: Vlada/Hina

Pisane vijesti