Sastanak s predstavnicima trgovačkih lanaca na temu plasmana svježeg svinjskog mesa

Slika /slike/Priopcenja/IMG_9298.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnicima Zdravkom Tušekom i Mladenom Pavićem te ravnateljicom Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjanom Karačić i ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem u četvrtak 11. siječnja 2024. održala sastanak s predstavnicima trgovačkih lanaca na temu plasmana svježeg svinjskog mesa iz Zone III na tržište.

Nakon što je u prosincu 2023. Hrvatska prezentirala mjere i aktivnosti provedene u svrhu suzbijanja afričke svinjske kuge kao i ažurirani akcijski plan kojim se daju garancije za mogućnost regionalizacije određenih područja zemlje koja su do sada bila pod rigoroznim mjerama kontrole ove bolesti, predložene mjere i akcijski plan jednoglasno su podržani od strane Europske komisije i država članica te su time sva područja u Republici Hrvatskoj koja su bila u zoni zaštite i zoni nadziranja u odnosu na pojavu afričke svinjske kuge u domaćih svinja svrstana su u takozvanu Zonu III, koja uz obvezni daljnji nadzor i kontrolu situacije u odnosu na ovu bolest omogućava stavljanje na tržište svježeg mesa koje potječe od svinja iz Zone III.

Meso iz Zone III u Republici Hrvatskoj je, kao što je slučaj i u drugim članicama Europske unije, posebno označeno. U tom kontekstu ministrica Vučković na sastanku još je jednom naglasila kako potrošači mogu biti mirni; afrička svinjska kuga nije opasna za ljude,  a meso koje se stavlja u promet prolazi sve kontrole te ne postoji javnozdravstveni rizik. Također, istaknuto je i kako je pravodobnim suzbijanjem afričke svinjske kuge očuvano hrvatsko svinjogojstvo, proizvođačima pružena pomoć nizom mjera, a Ministarstvo poljoprivrede nastavlja dijalog i suradnju sa svim dionicima lanca.

Iako afrička svinjska kuga nije opasna za ljude i druge životinje, ima ozbiljne socioekonomske posljedice te je  jedno od glavnih pitanja zdravlja životinja s kojim se svijet ikada suočio. Riječ je o virusnoj zaraznoj bolesti domaćih i divljih svinja koja se manifestira u obliku hemoragijske groznice, a smrtnost može doseći i 100 %. Posljednji slučaj izbijanja na gospodarstvu u Hrvatskoj je zabilježen 29. studenog 2023. te su mjere koje je odredila znanost i struka donijele rezultate, a o daljnjem poštivanju mjera ovisi uspjeh u borbi protiv afričke svinjske kuge i očuvanje svinjogojske proizvodnje u Hrvatskoj.

Pisane vijesti