Sastanak ministrice Vučković s veleposlanikom Republike Kazahstana Kamaldinovim

Slika /slike/Priopcenja/kazahstan11102023.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u srijedu 11. listopada 2023. godine u nazočnosti ravnateljice Uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju Anite Sever Koren sa suradnicima održala sastanak s veleposlanikom Republike Kazahstana Akylbekom Kamaldinovim.

Dvije države su 2018. potpisale Ugovor o gospodarskoj suradnji kojim se predviđa osnivanje Zajedničkog povjerenstva za gospodarsku suradnju između Vlada, a prva sjednica se planira održati početkom sljedeće godine. U tom smislu se na današnjem sastanku razgovaralo o osnivanju posebne radne skupine na razini dva ministarstva u sektoru poljoprivrede u koju bi bili uključeni i predstavnici gospodarskog sektora, a radi brže koordinacije i ubrzavanja trgovinske suradnje poljoprivredno – prehrambenim proizvodima.

Hrvatsko i kazaško ministarstvo poljoprivrede potpisala su 2021. Memorandum o suglasnosti  o suradnji u području poljoprivrede kojim je obuhvaćena suradnja koja uključuje biljnu proizvodnju i uzgoj stoke, veterinarska pitanja, pitanja sigurnosti hrane i fitosanitarna pitanja, akvakulturu, prehrambenu i prerađivačku industriju. Obje strane su zainteresirane za prijenos znanja i iskustava stručnjaka u ovim područjima te su spremne intenzivnije surađivati u narednom razdoblju s ciljem intenziviranja gospodarskih odnosa.

Pisane vijesti