Nastavak stipendiranja studenata na području Slavonije, Baranje i Srijema

Slika /slike/Priopcenja/391480797_776905017780691_8821095918626452735_n.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u utorak 10. listopada 2023. godine u nazočnosti državnih tajnika Tugomira Majdaka i Zdravka Tušeka s rektorom  Sveučilišta u Slavonskom Brodu Ivanom Samardžićem, dekanom Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek Krunoslavom Zmaićem, dekanom Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek Jurislavom Babićem i dekanom Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi Borislavom Miličevićem potpisala nove Sporazume o suradnji temeljem kojih se nastavlja stipendiranje studenata biotehničkih znanosti na području Slavonije, Baranje i Srijema za naredne četiri akademske godine. Sredstva za provedbu ove aktivnosti osiguravaju se u Državnom proračunu u iznosu od  milijun eura za svaku akademsku godinu.

Projekt „Stipendiranje studenata viših godina poljoprivrednih smjerova na sveučilištima, veleučilištima i visokim školama na području Slavonije, Baranje i Srijema“ dio je Razvojnog sporazuma Slavonija, Baranja i Srijem. Na području Slavonije, Baranje i Srijema četiri visoka učilišta upisuju i obrazuju studente iz područja biotehničkih znanosti: Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi i Sveučilište u Slavonskom Brodu.

Ministrica Vučković ovom je prigodom istaknula zadovoljstvo uspješnom suradnjom Ministarstva poljoprivrede s navedenim visokim učilištima i zahvalila potpisnicima na naporima koje ulažu u provedbi projekta te dodala kako Vlada i Ministarstvo poljoprivrede kroz različite aktivnosti podržavaju mlade i njihov interes za bavljenje poljoprivredom, pri čemu je samo za stipendiranje studenata biotehničkih znanosti do sada isplaćeno 4 094 498 eura.

Provedba projekta nastavlja se po dosadašnjem modelu; Ministarstvo svake godine objavljuje javni poziv na temelju kojeg sklapa ugovore s visokim učilištima i dodjeljuje sredstva iz državnog proračuna za stipendiranje studenata. Pravo na dodjelu stipendija imaju redoviti i izvanredni studenti upisani u studijske programe koji su u akademskoj godini za koju se dodjeljuje stipendija prvi puta upisali godinu studija za studijski program iz biotehničkih znanosti na visokim učilištima.

Pisane vijesti