Prerađivačima 19,9 milijuna eura zbog povećanja cijena prirodnog plina i električne energije – prijave otvorene

Slika /slike/Priopcenja/IMG_957611.JPG
Otvorene su prijave na više od 19,9 milijuna eura vrijednu mjeru potpore za dodatne troškove nastale zbog iznimno velikih povećanja cijena prirodnog plina i električne energije, jedne od dviju mjera definiranih Programom državne potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda, ukupne vrijednosti 26,5 milijuna eura.

Putem ovog Programa Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede će pružiti potporu subjektima koji djeluju u sektoru prerade poljoprivrednih proizvoda kako bi se ublažila iznimno velika povećanja cijena energenata koji sudjeluju s visokim udjelom u troškovima njihovog poslovanja, zbog kojih su neki od subjekata u preradi poljoprivrednih proizvoda dovedeni u situaciju manjka likvidnosti i generiranja gubitaka. Prihvatljivi korisnici su poduzeća svih veličina koja prerađuju meso, mlijeko, voće i povrće ili proizvode ulja i masti, mlinske proizvode te šećer. Zahtjeve je moguće podnijeti do 31. ožujka 2023. godine.
 
Pravilnik je dostupan na poveznici, a svi obrasci potrebni za podnošenje Zahtjeva objavljeni su na stranici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na poveznici.
 
U pripremi je i druga mjera Programa državne potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda - potpora prerađivačima uslijed povećanja troška energenata izuzev prirodnog plina i električne energije, vrijedna više od 6,6 milijuna eura.

Pisane vijesti