Pravilnik o tržišnim standardima za jaja

Slika /slike/Priopcenja/jaja972024.jpg
U „Narodnim novinama“ broj 80/24 od 5. srpnja 2024. godine objavljen je novi Pravilnik o tržišnim standardima za jaja kojim je Pravilnik o tržišnim standardima za jaja („Narodne novine“, br. 90/21) stavljen van snage.

Pravilnikom se uz Uredbu (EU) br. 1308/2013 koja je i do sada bila u primjeni, osigurava  provedba Delegirane Uredbe Komisije (EU) 2023/2464, Delegirane Uredbe Komisije (EU) 2023/2465 te Provedbene Uredbe Komisije (EU) 2023/2466 koje su krajem 2023. godine stupile na snagu, a odnose se na tržišne standarde za jaja.
Pravilnikom se propisuju tržišni standardi i pravila o provedbi tržišnih standarda za jaja kokoši vrste Gallus gallus koja se proizvode i stavljaju na tržište u Republici Hrvatskoj, za jaja koja se unose ili uvoze na tržište Republike Hrvatske te za jaja koja se izvoze ili iznose iz Republike Hrvatske.
Tržišni standardi za jaja propisani ovim Pravilnikom odnose se na razvrstavanje jaja u razrede kvalitete i težine. Nadalje, propisan je način i mjesto obavljanja označavanja jaja i njihovih pakiranja te odredbe za stavljanje na tržište jaja koja potječu iz objekata za primarnu proizvodnju kao i ostale odredbe koje se ovim Uredbama mogu ili moraju nacionalno propisati.
Utvrđena su detaljna pravila za provedbu navedenih Uredbi (EU) s ciljem osiguranja praćenja sljedivosti jaja te nesmetanog odvijanja zajedničke organizacije tržišta s težištem na tržišne standarde koji moraju biti zadovoljeni da bi jaja bila stavljena na tržište Europske unije.
 
Pravilnik je dostupan na poveznici:

https://narodne-novine.nn.hr/eli/sluzbeni/2024/80/pdf

Pisane vijesti