Pomoć malim mljekarama - COVID-19

Slika /slike/Priopcenja/2020_04_06_mljekari.jpg
Radi ublažavanja negativnih posljedica u poljoprivredno-prehrambenom sektoru za vrijeme pandemije bolesti COVID-19, Vlada Republike Hrvatske je 2. travnja ove godine, između ostalih, donijela Odluku o provedbi privremene izvanredne mjere pomoći malim mljekarama s problemima u poslovanju uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19. Cjelokupna vrijednost potpore iznosi 2,5 milijuna kuna, a bit će dostupna svim malim mljekarama koje imaju godišnji obuhvat otkupljenog i prerađenog sirovog mlijeka do 14 milijuna litara. Naime, mjera je usmjerena na pomoć malim mljekarama koje su naročito bile pogođene nemogućnošću plasiranja vlastitih proizvoda uslijed trajanja Odluke o mjeri obustave rada tržnica i svih objekata u sustavu tržnica u kojima se obavljaju druge djelatnosti, budući da značajan dio svojih proizvoda plasiraju upravo putem tržnica, odnosno u trgovinama u sklopu tih tržnica.

Mjera predviđa povlačenje i otkup mliječnih proizvoda od malih mljekara poput svježeg sira, vrhnja i fermentiranog mlijeka. Otkupljeni proizvodi će se podijeliti posrednicima u lancu doniranja hrane registriranim u Registru posrednika u doniranju hrane Ministarstva poljoprivrede, a koji će i tijekom trajanja ove krize organizirano donirati hranu i druge potrepštine osobama u potrebi. Riječ je humanitarnim organizacijama poput Hrvatskog Crvenog križa i povezanih društava, Hrvatskog Caritasa i mreže nadbiskupijskih, biskupijskih i župnih Caritasa te udrugama civilnog društva, koji doniranu hranu i hranu prikupljenu u humanitarnim akcijama, dodjeljuju krajnjim primateljima, koji su socijalno ugrožene osobe, osobe pogođene prirodnim katastrofama i elementarnim nepogodama te osobe koje se posredniku učine vjerojatnim da su u potrebi.

Ministarstvo poljoprivrede je odmah krajem tjedna krenulo s provedbom mjere te je do danas putem IT sustava za doniranje hrane, uzimajući u obzir uobičajene kriterije podjele (blizina posrednika lokaciji donacije, transportni i skladišni kapaciteti posrednika, broj krajnjih primatelja i dr.) podijeljeno oko 40 tona mliječnih proizvoda na 20 posrednika u doniranju hrane koji su istu podijelili građanima u potrebi. Tržni viškovi koji su podijeljeni odnose se na tržne viškove koje je prijavila Udruga – hrvatske male mljekare.

Ova mjera je polučila trostruki učinak, omogućila je malim mljekarama pomoć u prodaji nastalih viškova kako bi iste mogle kontinuirano nastaviti s proizvodnjom, proizvođači mlijeka na svojim farmama nesmetano nastavljaju proizvodnju i predaju mlijeka u mljekare, i na kraju, omogućila je dostavu hrane potrebitima u ovom teškom trenutku.

Provedba mjere se nastavlja, a mjerom će po potrebi biti obuhvaćene male mljekare koje se nađu u problemima u poslovanju uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19.

Pisane vijesti