Podnesen zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za sektor povrća

Slika /slike/Priopcenja/Dokazana_kvaliteta20210721.jpg
Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo je treći Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“, a odnosi se na sektor proizvodnje povrća te je podnositelj Zahtjeva Zajednica udruga hrvatskih povrćara. Trenutno je priznata oznaka "Dokazana kvaliteta" za sektor voća te je u postupku priznavanja oznaka "Dokazana kvaliteta" za konzumna jaja, a također su i drugi sektori iskazali interes za ulazak u nacionalni sustav kao što su proizvođači svježeg svinjskog mesa, mesa peradi, ovčjeg i kozjeg mlijeka te njihovih proizvoda. 

Ministarstvo poljoprivrede uspostavlja dobrovoljni nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda - Dokazana kvaliteta - radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda više kvalitete odnosno proizvode s posebnim karakteristikama unutar pojedinih sektora, između ostalih, mlijeka, mesa, voća, povrća, jaja putem jedne, jedinstvene prepoznatljive oznake. Osim informiranja potrošača o dodanoj vrijednosti proizvoda, ovaj sustav štiti i proizvođače od nepoštenih praksi. 

Kupnjom voća koje će biti označeno znakom „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ potrošač će moći biti siguran da kupuje voće domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje, a već na jesen prvi označeni proizvodi moći će se pronaći na tržištu. Posebne karakteristike koje se odnose na voće možete pronaći u specifikaciji „Dokazana kvaliteta“ za voće, a voćne vrste na kojima ćete moći pronaći ovaj prepoznatljivi znak su: jabuka, kruška, trešnja, breskva, nektarina, šljiva, smokva, marelica, jagoda, američka borovnica, malina, stolno grožđe, mandarina, aronija, višnja, višnja maraska te orah, lješnjak i badem.  

Svaka fizička ili pravna osoba koja ima pravni interes i koja ima sjedište ili prebivalište u Republici Hrvatskoj može u roku od 30 dana od dana objave ove Obavijesti podnijeti prigovor na podneseni Zahtjev sukladno članku 98. stavku 6. Zakona o poljoprivredi. Specifikacija proizvoda za sektor povrća objavljena je na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Pisane vijesti