Radni posjet i dodjela ugovora u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

  • Slika /slike/Priopcenja/BBŽ1-1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom i ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem u utorak, 20. srpnja 2021. godine, u nazočnosti župana Bjelovarsko-bilogorske županije Marka Marušića te saborskog zastupnika i gradonačelnika Bjelovara Darija Hrebaka održala sastanak s predstavnicima Udruge Baby Beef i Hrvatske poljoprivredne komore na temu stanja u sektoru stočarstva, osobito u kontekstu porasta cijena stočne hrane, mjera Programa ruralnog razvoja u budućem programskom razdoblju te Prijedloga Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Također, ministrica je prilikom posjeta Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u nazočnosti župana Marušića uručila ugovore o dodjeli državne potpore za štete od raznih vrsta ptica i ostalih životinja na šaranskim ribnjacima u vrijednosti većoj od 4 milijuna kuna te u nazočnosti općinskog načelnika Marka Kutanjca otvorila Dječji vrtić „Veliko Trojstvo“, projekt sufinanciran iz Programa ruralnog razvoja te vrijedan 7,2 milijuna kuna.

Ugovori o državnoj potpori u vrijednosti većoj od 4 milijuna kuna koje je ministrica Vučković uručila u Bjelovaru podrazumijevaju dodjelu bespovratnog iznosa ovlaštenicima dozvole za akvakulturu zbog šteta i izgubljene dobiti koje trpe od ptica i raznih životinja koje stalno ili povremeno obitavaju na uzgajalištima, a koje značajno negativno utječu na poslovanje uzgajivača slatkovodne ribe. 

„Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo je nužnost isplate financijskih sredstava kako bi pomoglo ribnjačarima, ali i pridonijelo očuvanju okoliša i važnih bioloških staništa. U tu svrhu je za štete na ribnjacima od 2018. godine ukupno isplaćeno 66,7 milijuna kuna potpore iz Državnog proračuna, pri čemu će se u 2021. godini isplatiti iznos od 19,3 milijuna kuna. Također, moram spomenuti kako i provedbom mjera Operativnoga programa za pomorstvo i ribarstvo, kroz koji je samo u ovoj županiji ugovorena vrijednost potpore od 12,4 milijuna kuna, kontinuirano potičemo sektor ribarstva i akvakulture. Istovremeno je na razini Hrvatske kroz navedeni Operativni program ukupno ugovoreno 2,3 milijarde kuna i isplaćeno 1,2 milijarde kuna“, izjavila je ministrica Vučković te dodala kako osim bioraznolikosti i okolišu Ministarstvo posvećuje pažnju svakom radnom mjestu te razvitku hrvatskog sela, prvenstveno putem sredstava Programa ruralnog razvoja putem kojeg je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ugovorena potpora u vrijednosti većoj od milijarde kuna, od čega je već isplaćeno više od 828 milijuna kuna. 

Upravo je zahvaljujući odobrenoj stopostotnoj potpori od 7,2 milijuna kuna u okviru Mjere 7 spomenutog Programa ruralnog razvoja izgrađen Dječji vrtić „Veliko Trojstvo“ u istoimenoj općini, koji je ministrica Vučković danas svečano otvorila. Kroz ovaj projekt rekonstruirana je osnovna škola s dodatnim učionicama, dječjim vrtićem, jaslicama, kuhinjom te mnogim drugim pratećim sadržajima, čime je osiguran kapacitet za smještaj 52 djece. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ukupno je 11 ovakvih projekata potpore dječjim vrtićima u vrijednosti većoj od  60 milijuna kuna, od čega je isplaćeno preko 40 milijuna kuna, dok je na razini Hrvatske riječ o više od 200 projekata ulaganja u dječje vrtiće ukupne vrijednosti odobrene potpore od milijardu kuna.

Pisane vijesti