Plenković: Stati uz bok slobode i demokracije ukrajinskog naroda danas je jedini pravi put

Slika /slike/Priopcenja/VRH_7668 (1).jpg
Otvarajući današnju, 104. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je da je ona u cijelosti posvećena Ukrajini te aktualnim zbivanjima koja pratimo već peti dan.

"Međunarodna zajednica, a i Hrvatska, cijela naša javnosti i svi naši građani, svjedoci smo ničim izazvanog, brutalnog napada ruske vojske na Ukrajinu, i to kopnom, morem, zrakom, kao i u kibernetičkom prostoru.
 
Nakon što smo tjednima slušali uvjeravanja ruske diplomacije da se ne sprema nikakav napad na Ukrajinu, da su samo posrijedi vojne vježbe na granici s tom zemljom, maske su pale i naglo je pokrenut silovit napad sa sjevera, istoka i juga.
 
Taj je napad pokrenut s očitom namjerom da se okupira po površini najveća europska zemlja, čije je demokratski izabrano vodstvo upozoravalo na opasnost koja im prijeti.
 
Sad vidimo tko je s pravom upozoravao, a tko je samo obmanjivao međunarodnu javnost.
 
Nastrani smo demokratske i suverene Ukrajine, Rusiju pozivamo da prekine ovaj suludi ratni pohod
 
Sama namjera da se vojnim pohodom pokuša pokoriti čitav jedan narod kako bi se osujetilo njegovo neotuđivo i suvereno pravo da slobodno odlučuje o svojoj sudbini zaslužuje našu najoštriju osudu.
 
Hrvatski narod jako dobro zna što znači izboriti se za demokraciju i samostalno odlučivati o svojoj sudbini;
 
Jako dobro zna što znači biti žrtva teritorijalnih prisezanja te braniti i obraniti svoju domovinu od nadmoćnijeg agresora;
 
Jako dobro zna što znači računati na podršku međunarodne zajednice i konačno izboriti se za svoju slobodu.
 
Stoga za Hrvatsku dileme nema.
 
Hrvatska može biti samo na strani demokratske, suverene i napadnute Ukrajine, na strani pravde, mira i slobode.
 
A Rusiju, a osobito ruski narod, pozivamo da prekine ovaj suludi ratni pohod, koji je već izazvao previše nedužnih žrtava i ogromna razaranja, i da se vrati politici razuma i dijaloga.
 

Jedinstvena i odlučna reakcija Europske unije
 
Za razliku od položaja Hrvatske prije trideset godina – kada se još borila za međunarodno priznanje i kada je reakcija nejedinstvene međunarodne zajednice bila zasigurno ispod očekivanja hrvatskoga naroda – u slučaju Ukrajine svjedočimo jedinstvenoj i odlučnoj reakciji Europske unije, koja je naučila od svojih pogrešaka.
 
U tom kontekstu, na razini Europske unije već pet dana održavaju se intenzivne konzultacije kako bismo uskladili naš odgovor i dogovorili snažan paket sankcija koje će pogoditi Rusiju i njene ekonomske interese.
 
Stavljeni smo pred gotov čin i nije bilo drugoga izbora.
 
Ovdje nema mjesta kalkuliranju: svjesni smo da će sankcije Rusiji imati određene posljedice i za Europu, i za Hrvatsku, ali između zaštite komercijalnih interesa i obrane pravde, demokracije i slobode, Hrvatska i ostale članice Europske unije odabrale su jedino ispravno.
 

I parlamentarna većina i parlamentarna oporba dale punu podršku Vladinim mjerama 

 
Zato je od izuzetne važnosti da je Hrvatska pokazala jedinstvo u jasnoj osudi agresije na Ukrajinu.
 
Parlamentarna većina, koja je jutros imala sastanak, je jedinstvena, a to je posebno važno za stabilnost našeg djelovanja.
 
Jedinstvo i punu podršku mjerama koje poduzimamo kao Vlada jutros je također pokazala parlamentarna oporba, što je također politički jako važno i što osobito cijenimo.
 
Na tom tragu, pozdravljamo jednoglasno usvajanje u Hrvatskom saboru Deklaracije o Ukrajini, kojom se najoštrije osuđuje ničim izazvanu agresiju Rusije na  suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost Ukrajine.
 
Dogovorili smo ranije s predsjednikom Hrvatskom sabora, a danas i s oporbom, da ćemo u srijedu održati i raspravu u Hrvatskom saboru o situaciji u vezi agresije i invazije Rusije na Ukrajinu.
 

Hrvatska Ukrajini šalje zaštitnu opremu i pješačko naoružanje u vrijednosti 124 milijuna kuna
 
Istodobno, svjedočimo i velikom elanu solidarnosti hrvatskog naroda prema bratskom ukrajinskom narodu, i to nas ispunjava ponosom, jer Hrvatska je još jednom pokazala svoje veliko srce, svoju principijelnost i pokazala je da se ne da impresionirati kada su u pitanju ljudske vrijednosti, humanost, solidarnost, pravda i obrana slobode.
 
Vlada je također brzo reagirala, već prvih sati nakon napada na Ukrajinu.
 
I zato ćemo danas, nakon intenzivnog rada preko vikenda i proteklih dana, donijeti mjere za podršku Ukrajini, kao i niz mjera kojim ćemo podići stupanj pripravnosti za mogući prihvat izbjeglica, za smještajne kapacitete, za pružanje zdravstvene skrbi, ali i za osiguranje opskrbe plinom, kao i mjeru zabrane korištenja hrvatskog zračnog prostora ruskim avioprijevoznicima i njihovim avionima.
 
U tijeku je rasprava na razini Europske unije o isključenju pojedinih ruskih banaka iz međunarodnog sustava financijskih transakcija SWIFT, i Hrvatska će se pridružiti toj zajedničkoj odluci kada bude donesena.
 
Mi ćemo danas donijeti i odluku o pomoći Ukrajini u obrambenom smislu. Riječ je prije svega o zaštitnoj opremi, ali isto tako i o pješačkom naoružanju u vrijednosti 124 milijuna kuna.
 

Kapaciteti LNG terminala na Krku dostatni za sve potrebe hrvatskih kućanstava i gospodarstva
 
Želim u ovom kontekstu još jednom naglasiti ispravnost i stratešku važnost naše odluke o izgradnji LNG Terminala za ukapljeni prirodni plin u Omišlju na otoku Krku, kojim je zahvaljujući odlukama naše Vlade, sufinanciran dijelom i europskim sredstvima, ali najvećim dijelom sredstvima države, HEP-a i Plinacroa, osiguran alternativni dobavni pravac za opskrbu plinom.
 
Podsjetit ću da je u energetskim krugovima politička rasprava na ovu temu trajala 40 godina, a mi smo taj projekt realizirali.
 
I upravo s ovakvom diversifikacijom opskrbnih pravaca plinom drukčije možemo i reagirati i suočavati se s ovom novonastalom, po mnogima nikada zamislivom situacijom.
 
Podsjetit ću, kapaciteti LNG terminala na Krku su 2,6 milijardi kubika, a to znači dostatno za sve potrebe i hrvatskih kućanstava i ukupnih potreba hrvatskog gospodarstva.
 
Stoga ćemo, kroz tijela koja će i danas biti ažurirana, temeljito pratiti pitanja koja su vezana za našu energetsku sigurnost i opskrbu plinom.
 

Podržavamo europski put Ukrajine, u tom procesu ćemo pomoći svojim iskustvom
 
Još jednom želim ponoviti -  Hrvatska ne može ovu pasivno promatrati agresiju na Ukrajinu jer bi to značilo kapitulirati pred najgrubljim nasrtajem na svjetski poredak, na međunarodno pravo onakvo kakvo poznajemo, kako se gradio svijet i cijeli multilateralni sustav i pravila i načela.  
 
Našim potezima moramo stati na pravu stranu povijesti kako bismo poslali poruku da jako dobro razumijemo što se događa, da smo svojim politikama i nastupima, nažalost, i upozoravali i anticipirali ovakve scenarije kakve vidimo danas. Stati uz bok slobode i demokracije ukrajinskog naroda danas je jedini pravi put.
 
Hrvatska je uvijek podržala europski put Ukrajine. Zajedno s predsjednikom Zelenskim u prosincu sam potpisao deklaraciju kojom to jasno kažemo. Vlada je to rekla više puta i stoga razumijemo europske ambicije i ukrajinske vlasti i ukrajinskog naroda i Hrvatska će im, kao istinski prijatelj i zemlja koja ima puno iskustva, u tom procesu pomoći", poručio je premijer Plenković.

Pisane vijesti