Otvoreni 7. Dani hrvatskog pršuta

  • Slika /slike/Priopcenja/pršut.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać je u petak, 18. lipnja 2021., u nazočnosti izaslanika predsjednika RH Velibora Mačkića, zamjenika župana Istarske županije Tulija Demeltika, gradonačelnika Poreča Lorisa Peršurića, potpredsjednika Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragana Kovačevića i predsjednika Klastera hrvatskog pršuta Darka Markotića, sudjelovao na svečanom otvorenju manifestacije Dani hrvatskog pršuta koja se ove godine odvija u Poreču te kroz degustacije, okrugle stolove i radionice promovira domaću svinjogojsku proizvodnju, klaoničku industriju i izvornu i tradicionalnu hranu.

U posljednjih šest godina Hrvatska je na razini Europske unije zaštitila 31 poljoprivredni i prehrambeni proizvod, a tu spadaju Drniški, Dalmatinski, Istarski i Krčki pršut. Hrvatska ima tri priznate izvorne i zaštićene pasmine svinja, a to su: turopoljska, crna slavonska te banijska šara. U odnosu na 2019. godinu u 2020. godini zamjetno je povećanje od 4 % grla svinja svih kategorija, a u 2020. godini zabilježeno je skoro 6 % više klasiranih trupova.
 
„Ministarstvo poljoprivrede je s više mjera izvanredne pomoći prije svega utjecalo na očuvanje stabilnosti svih poljoprivrednih sektora, pa tako i svinjogojskog sektora. Svakako treba spomenuti ulaganja u reprocentre u sektoru svinjogojstva, natječaj s raspoloživim iznosom potpore od 250 milijuna kuna, a čime će se povećati kapaciteti u svinjogojskoj proizvodnji za novih 20.000 krmača odnosno povećati samodostatnost na 85 %. Također, potpora iz EU fondova za ovu godinu za dobrobit životinja povećana je za 130 milijuna kuna. Ponosni smo na autohtonost i raznovrsnost prehrambenih proizvoda koji su dio našeg gastronomskog identiteta“, izjavio je ravnatelj Zdravko Barać.
 
Ministarstvo poljoprivrede u sektoru svinjogojstva provodi još dvije vrste potpora, a to su potpora za iznimno osjetljive sektore te je kroz nju u 2020. godini odobrena potpora u iznosu od preko 19 milijuna kuna za rasplodne krmače, a kroz potporu za očuvanje izvornih i zaštićenih pasmina svinja isplaćeno je za prošlu godinu 2,8 milijuna kuna.

Pisane vijesti