Otvorena prva europska hibridna tvornica za proizvodnju proteinskih izolata boba

Slika /slike/Priopcenja/279059762_391171046354092_1001908448336331814_n.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljicom Uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju Anitom Sever-Koren u utorak, 26. travnja 2022. godine, u svojstvu izaslanice predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, te u nazočnosti župana Virovitičko - podravske županije Igora Androvića i gradonačelnika grada Slatine Denisa Ostrošića, sudjelovala na otvaranju tvornice za preradu boba i krumpira Nutris grupe u Novom Senkovcu, nakon čega je sudjelovala na povezanoj panel raspravi „Uloga plant based hrane u zelenoj poljoprivredi i prehrambenoj arhitekturi“.

Navedena tvornica proizvodi izolate proteina, škrob i vlakna iz boba i krumpira te trenutno surađuje s više od 250 poljoprivrednika i zapošljava 50 stručnjaka, a u cilju do 2025. ima proizvodnju 70 tisuća tona visokokvalitetnih sastojaka za prehrambenu industriju te suradnju s više od tisuću obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, kao i otvaranje još stotinjak novih radnih mjesta.

"Čestitam na realizaciji projekta koji primjenjuje inovativnu tehnologiju te održivi pristup poslovanju, koristeći principe cirkularne ekonomije. Ovakva visokotehnološka investicija u ruralnom području Slavonije, s radnim mjestima koja otvara te s ciljem da što veći udio sirovine za proizvodnju bude nabavljen od lokalnih proizvođača u skladu je sa  Strategijom poljoprivrede RH do 2030. godine. Također, riječ je o proizvođaču koji uspješno koristi sredstva Programa ruralnog razvoja za ulaganja u skladišta krumpira. Taj Natječaj je nastao kao brzo, dugoročno održivo i razvojno rješenje Ministarstva poljoprivrede za problem s kojima su se susreli hrvatski proizvođači krumpira uslijed zabrane sredstva za zaštitu bilja klorprofama, a ugovorena vrijednost potpora za isti iznosi gotovo 103 milijuna kuna", izjavila je ministrica Vučković te dodala kako do sada u Virovitičko-podravskoj županiji ugovorena vrijednost potpora iznosi 1,1 milijardu kuna te je isplaćeno 967 milijuna kuna, uz gotovo 33 milijuna kuna COVID-19 mjera pomoći.
 
Panelisti su se složili kako je ovakav koncept vrijedan model na kojem se treba graditi kvalitetan lanac opskrbe u hrvatskoj poljoprivredi u kojem će nastati obilje nove vrijednosti za sve poljoprivredne proizvođače i za preradu u prehrambenoj industriji, znanstveno istraživačke institucije te za zaposlenike, ali i širu društvenu zajednicu.

Također, prilikom posjeta slatinskom kraju ministrica je održala sastanak s predstavnicima tvrtke  Agroduhan d.o.o. na temu aktualnosti u tom sektoru te problema rasta cijena inputa u proizvodnji.
 

Pisane vijesti