Otvorena kušaonica sira sufinancirana sredstvima Programa ruralnog razvoja

Slika /slike/Priopcenja/6e79a5c6-d8ab-4086-aed7-8eeae9cc11eb.JPG
Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak je u utorak, 19. listopada 2021. godine, u nazočnosti župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića otvorio kušaonicu sira „Ivekov Kutićek“ u sklopu OPG-a Romine Zadravec te njihove sirane u malom mjestu Kusanovec nedaleko od Dugog Sela. Projekt je sufinanciran kroz podmjeru 6.2. Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima iz Programa ruralnog razvoja RH.

Za dio investicija u mini siranu OPG Romine Zadravec korištena su sredstva podmjere 4.2. Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda, a ovog proljeća je dovršena i registrirana kušaonica sira kapaciteta 64 mjesta, sufinancirana sredstvima podmjere 6.2. Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima.

„Čast mi je i zadovoljstvo biti danas ovdje, osobito jer je riječ o gospodarstvu koji ima dugogodišnju tradiciju u mljekarstvu, jednom od najranjivijih sektora u hrvatskoj poljoprivredi. Stočarstvo doživljava višestruke udare, a nakon povećanja sredstava za dobrobit s 130 na 220 milijuna kuna i novu potporu za korištenje stajskog gnoja na oranicama vrijednu više od 100 milijuna kuna, u realizaciji je novi program pomoći našim stočarima vrijedan više od 160 milijuna kuna. Također, ulaganje u nepoljoprivredne djelatnosti u poljoprivrednim krajevima jača kvalitetu života na hrvatskom selu, pri čemu ćemo do 2027. godine imati na raspolaganju ukupna EU sredstva za poljoprivredu u iznosu većem od 5 milijardi eura“, istaknuo je tom prilikom državni tajnik Majdak.

OPG Zadravec Romine je gospodarstvo koje ima stoljetnu tradiciju u proizvodnji i preradi mlijeka, a čije su mama i baka prodavale svježi sir i vrhnje na zagrebačkim tržnicama. Od svojih početaka modernizacije OPG Romine Zadravec  intenzivno surađuje sa djelatnicima Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede na terenu, naročito stručnjacima za preradu mlijeka. Danas obrađuju 23 hektara poljoprivrednih površina, a proizvode dvadesetak vrsta sireva te svježi sir i vrhnje. Osim toga u ponudi imaju jogurte, maslace, dimljene sireve, skute, polutvrdi sir te brojne druge proizvode. Plan im je dalje širiti ugostiteljske usluge na smještajne kapacitete te održavati postojeću poljoprivrednu proizvodnju koja uključuje 20 krava i pomladak.  
 
 

Pisane vijesti