Otvorena 12. Izložba bučinih ulja Hrvatske i 5. Međunarodna izložba bučinih ulja ALPE -ADRIA

Slika /slike/Priopcenja/c346855000_249570047619413_8708882410044334783_n.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je kao izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom u subotu, 20. svibnja 2023. godine, u nazočnosti potpredsjednice Vlade RH Anje Šimprage, saborske zastupnice  Nadice Dreven Budinski, saborskog zastupnika Siniše Jenkača, župana varaždinskog Anđelka Stričaka, zamjenika župana međimurskog  Josipa Griveca, zamjenice župana krapinsko-zagorskog Jasne Petek te brojnih predstavnika lokalne i regionalne samouprave u Varaždinu sudjelovala na otvorenju 12. Izložbe bučinih ulja Hrvatske i 5. Međunarodne izložbe bučinih ulja ALPE-ADRIA, a ovom su prigodom najboljim proizvođačima uručene nagrade, dok je šampionom izložbe proglašen PG Josip Žmegač.

Ministrica Vučković je u svom obraćanju zahvalila svim proizvođačima bučinog ulja na trudu, angažmanu, očuvanju i obnovi tradicije, posebno čestitavši današnjim dobitnicima priznanja, ali i svima koji su sa svojim bučinim uljima u posljednjih nekoliko godina u Hrvatsku donijeli brojne medalje s prestižnih svjetskih natjecanja u kvaliteti hrane; „Upravo kada govorimo o domaćim proizvodima dodane vrijednosti, danas s ponosom mogu reći kako se po broju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u EU kao zaštićena oznaka izvornosti i zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla nalazimo u prvih sedam zemalja članica -  brojimo čak 42 zaštićena proizvoda, dok je u postupku još 10 proizvoda. Među njima je i  “Varaždinsko bučino ulje” za koje uskoro očekujemo  službenu zaštitu zemljopisnog podrijetla na razini EU! Da bismo još više istaknuli i pozicionirali naše kvalitetne proizvode, uspostavili smo i dobrovoljni nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda „Dokazana kvaliteta“, a uložit ćemo dodatne napore kako bi u narednom razdoblju što više proizvođača prepoznalo vrijednost ovih oznaka - tome ide u prilog i 3,8 milijardi eura osiguranih u okviru Strateškog plana, ključnog dokumenta za hrvatsku poljoprivredu do 2027. u kojem je Vlada Andreja Plenkovića podignula ukupnu omotnicu za 103,5 milijuna eura.“

Trenutno priznate oznake "Dokazana kvaliteta" odnose se na sektore voća, konzumnih jaja, povrća i mesa peradi, a u postupku su specifikacije za svježe svinjsko meso, mlijeko i mliječne proizvode te juneće meso. Osim informiranja potrošača o dodanoj vrijednosti proizvoda odnosno o tome da je upravo Hrvatska zemlja podrijetla glavnog sastojka te ujedno i zemlja gdje je taj proizvod proizveden ili prerađen, ovaj sustav štiti i proizvođače od nepoštenih praksi.

U Varaždinskoj županiji proizvodi se „Varaždinsko zelje“ i „Zagorski bagremov med“ kao zaštićena oznaka izvornosti te „Varaždinski klipič“, „Zagorski puran“, „Zagorski mlinci“ i „Zagorski štrukli“ / „Zagorski štruklji“ kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. 

Pisane vijesti