Otvoren 1. Festival kulena i 2. Nacionalno ocjenjivanje kulena

Slika /slike/Priopcenja/Kulen.jpg


 

Državni tajnik Tugomir Majdak kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske otvorio je 1. Festival kulena i 2. Nacionalno ocjenjivanje kulena u subotu 25. svibnja 2024. godine u Branjinom Vrhu.

„1. Festival kulena je važan i značajan događaj za promociju i očuvanje kulinarske tradicije Baranje. Postao je prepoznatljiv brand Baranje i jedan od najpoznatijih festivala u Hrvatskoj vezan uz proizvodnju i prodaju kulena“, kazao je državni tajnik Majdak otvarajući 1. Festival kulena i 2. Nacionalno ocjenjivanje kulena.

Šampion 1. Festivala kulena u Branjinom Vrhu je Stanko Josipović iz Koritne. "Bilo je potrebno puno truda, muke i znanja kako bismo postigli ovakav rezultat. Svinjogojstvom se bavimo već godinama, no kulen je točka na i u ovoj našoj proizvodnji. Prije dvije godine smo, uz pomoć sredstava iz Programa ruralnog razvoja, napravili novi moderan objekt za proizvodnju i evo - rezultati su vidljivi“, rekao je Stanko Josipović.
 
Predsjednik proizvođača kulena "Baranjski kulen" Miodrag Komlenić, koji je bio i član ocjenjivačkog povjerenstva, kazao je kako je na ocjenjivanje pristiglo 33 uzorka iz četiri kontinentalne županije i svi su bili izvrsne kakvoće te su ocijenjeni srebrom i zlatom.
 
Osim natjecateljskog dijela, festival je uključivao i edukativno-promidžbene aktivnosti s ciljem razmjene iskustava među proizvođačima i unapređenja kvalitete proizvoda.
 

 

Pisane vijesti