Održano Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva u Bruxellesu

Slika /slike/Priopcenja/IMG-6a62d0cb37c7772f09e2f4aeb238dea5-V.jpg
U Bruxellesu je ponedjeljak 27. svibnja 2024. održan sastanak Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo EU, na kojem je po prvi puta hrvatsko izaslanstvo predvodio potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro.

Ministri su temeljem informacija koje je pripremila Europska komisija razmijenili mišljenja o trenutnoj krizi u poljoprivrednom sektoru, kao i o budućim mjerama koje treba razmotriti kako bi se poboljšalo upravljanje krizom te osigurala dostatna financijska sredstva. Hrvatska je tom prilikom podsjetila na prijedlog kojega je, zajedno sa Slovenijom, predstavila krajem prošle godine, a koji bi omogućio državama članicama jednostavan, učinkovit i fleksibilan instrument za pružanje pomoći sektoru u slučaju težih poremećaja na tržištu. Inicijativu podržava sve veći broj ministara pa su sve glasniji i zahtjevi prema EK da uključi ovu ideju u najavljeni prijedlog izmjene zakonskog okvira za stabilizaciju tržišta poljoprivrednih proizvoda, koji se očekuje u drugoj polovici ove godine. 
 
Vijeće je zatim raspravilo trenutno stanje na tržištu, posebno u kontekstu poremećaja izazvanih ruskom invazijom na Ukrajinu. Poljska je pritom iznijela informaciju o teškoj situaciji za proizvođače voća i povrća zbog očekivanog pada prinosa uzrokovanog nepovoljnim vremenskim prilikama i potrebu reakcije na europskoj razini. Zahtjev je podržao niz država članica, uključujući Hrvatsku, koja je istaknula značajne štete od mraza u kontinentalnom dijelu države. Ciparska delegacija je pak izvijestila o posljedicama ozbiljne suše i zatražila pomoć EU, oko čega je Hrvatska izrazila svoju solidarnost.
 
Na ostatku sastanka raspravljale su se teme iz područja dobrobiti životinja, dvojne kvalitete prehrambenih proizvoda, korištenja tvari za tretiranje sjemena te primjene inovacija u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.
 

Pisane vijesti