Održane još jedne demonstracije u sklopu projekta NEFERTITI

Slika /slike/Priopcenja/Hrastovec 22.jpg
Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede u kampanji organiziranoj unutar Mreže 3 - Ekološki sustavi u stočarstvu organizirala je i provela u srijedu 23. lipnja 2021. na OPG-u Stjepan Mičuda, Hrastovec Toplički, Varaždinske Toplice, u Varaždinskoj županiji demonstracijski događaj Pasmina Galloway na varaždinskim brežuljkastim pašnjacima. Ovo je 16. takav događaj, a ukupno četvrti ove godine koji je organiziran u sklopu projekta NEFERTITI ili Networking European Farms to Enhance Cross Fertilisation and Innovation Uptake through Demonstration.
 
Cilj projekta je kroz demonstracijske aktivnosti razmjenjivati znanja i iskustva, privući konvencionalne poljoprivrednike, prikazati im specifičnosti unutar ekološkog uzgoja stoke i kako postići bolju interakciju s potrošačima. Praktična su iskustva u proizvodnom sustavu tova na paši u Hrvatskoj nedostatna, a potencijal je ogroman te su ovakvi praktični projekti od velike koristi za sve sudionike.

Na četvrtom demonstracijskom događaju Pasmina Galloway na varaždinskim brežuljkastim pašnjacima, u okviru programa održano je izlaganje „Izbor pasmina u sustavu krava – tele“ s naglaskom na mesno i ekološko govedarstvo.

Predstavljen je i Projekt Nefertiti i tematska mreža Ekološki sustavi u stočarstvu (HUB 3) u Hrvatskoj s osvrtom na dosadašnje aktivnosti i održane demonstracije. Sudionici su obišli stada i pašnjake, upoznali se s uređajima i opremom koji se koriste u uzgoju stoke, održavanju i korištenju pašnjaka, uz odličnu interaktivnu komunikaciju svih prisutnih, gdje je do izražaja došla metoda peer-to-peer učenja, odnosno farmer – farmeru.

Ovakve demonstracije izvrsna su prilika za sve koji se bave ili žele baviti mesnim govedarstvom, proizvodnjom teladi, uzgojem životinja te poboljšanju zdravlja i dobrobiti.
 

Pisane vijesti