Državni tajnik Mršić sudjelovao na 18. Drvno-tehnološkoj konferenciji

Slika /slike/Priopcenja/Panel.jpg
Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Šime Mršić je u ponedjeljak 28. lipnja 2021. godine u Opatiji sudjelovao na 18. Drvno-tehnološkoj konferenciji. Riječ je o centralnoj godišnjoj konferenciji drvoprerađivačkog sektora koja svake godine donosi širok raspon aktualnih podataka i tržišnih kretanja tog sektora u Hrvatskoj i inozemstvu, a kojoj je Ministarstvo poljoprivrede već tradicionalno pokrovitelj.

Još od 2004. godine ova je konferencija mjesto na kojem se rezimira aktualno stanje u sektoru, razmjenjuju iskustva, ističu najbolje prakse, povezuje i umrežava, a sve s ciljem jačanja drvnog, ali i cijelog na šumi baziranog sektora te njegove promocije kao generatora razvoja gospodarstva.

„Sektor prerade drva i proizvodnje namještaja suočava se s posljedicama koronakrize i potresa koji su pogodili veliki dio područja u kojima je ova grana iznimno bitna. Iz tog su razloga donesene brojne mjere namijenjene isključivo drvoprerađivačima, kao što je odgoda roka plaćanja dospjelih obveza prema Hrvatskim šumama za drvne sortimente, produljenje rokova za pravdanje bespovratnih sredstava potpore iz 2019. godine te kreiranje posebne kreditne linije HBOR-a za obrtna sredstva za likvidnost i investicijska ulaganja, pri čemu Ministarstvo sudjeluje s 15 milijuna kuna“, izjavio je državni tajnik Mršić te naglasio kako su dodijeljena i bespovratna sredstva potpore male vrijednosti za sanaciju šteta od potresa poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja na području pogođenom potresom u vrijednosti većoj od 5 milijuna kuna, za što je iz državnog proračuna osigurano ukupno 10 milijuna kuna.

U kontekstu oporavka, ali i rasta i razvoja hrvatskog šumarstva i drvoprerađivačke industrije, Ministarstvo poljoprivrede je krenulo u postupak izrade novog akta strateškog planiranja njihova razvoja za razdoblje do 2030. godine, a sve temeljem analize rezultata provedbe strategije razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja za razdoblje od 2017. do 2020. te sukladno potrebama ovih djelatnosti i smjernicama Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine.

Pisane vijesti