Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Klakar

Slika /slike/Priopcenja/508c01b3-47a2-4964-b216-b5850adb8b40.JPG
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u svojstvu izaslanice predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića u nedjelju, 26. lipnja 2022. godine, sudjelovala na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Klakar  u nazočnosti saborskih zastupnica Ljubice Maksimčuk i Ankice Zmaić, župana Brodsko-posavske županije Danijela Marušića te načelnika i domaćina Tomislava Pendića.

Ministrica Vučković se tijekom svečane sjednice domaćinima zahvalila na pozivu i čestitala stanovnicima Općine Klakar njihov dan te obratila okupljenima osvrnuvši se na uspješnu suradnju Brodsko-posavske županije i njezinih jedinica lokalne samouprave s Vladom koja se očituje kroz brojne uspješne projekte, uključujući one iz Programa ruralnog razvoja:

Kroz Mjeru 7 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ nastojimo osigurati uvjete za kvalitetan život u ruralnim zajednicama i potaknuti ostanak stanovništva na područjima koja su izložena depopulaciji. U okviru te mjere u ovoj smo županiji ugovorili više od 171 milijuna kuna i isplatili 126 milijun kuna, što uključuje i 13 ulaganja u vrtiće u vrijednosti odobrene potpore 61 milijun kuna, 14 ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta za koje smo odobrili gotovo 32 milijuna kuna, a s odobrenom potporom od 34 milijuna kuna sufinanciramo ulaganja u 7 društvenih i kulturnih centara. Kroz Program ruralnog razvoja u županiji je isplaćeno ukupno 859 milijuna kuna od preko milijardu kuna odobrene potpore, od čega je u Općini Klakar ugovoreno više od 23 milijuna kuna i isplaćeno gotovo 20 milijuna kuna, uključujući projekte u okviru Mjere 7 za koje je odobreno 13,5 milijuna kuna i isplaćeno više od 11 milijuna kuna. Nastavit ćemo intenzivno ulagati i efikasno koristiti EU sredstva, vodeći računa o ravnomjernom regionalnom razvoju Hrvatske“. 

Ukupna poljoprivredna proizvodnja na području Brodsko-posavske županije odvija se na više od 64 tisuća hektara, od čega se tradicionalno više od polovice odnosi na usjeve zasijane žitaricama, a područje ove županije iznimno je važno za hrvatski sektor stočarstva.

U tom kontekstu ministrica je istaknula, uz 80 milijuna kuna vrijedan program pomoći sektoru stočarstva koji je upućen na usvajanje,  trenutno otvorene natječaje u okviru Programa ruralnog razvoja, pri čemu je u okviru Mjere 4 osigurano 150 milijuna kuna za ulaganja u sektor mliječnog govedarstva, 30 milijuna kuna za zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva te 250 milijuna kuna ulaganja u skladišne kapacitete za žitarice i uljarice.

Pisane vijesti