Održana rasprava o pristupanju RH OECD-ovom Odboru za ribarstvo

Slika /slike/Priopcenja/oecdsdfghj.jpg
Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, g. Zdravko Tušek predvodio je hrvatsku delegaciju na raspravi o pristupanju RH OECD-ovom Odboru za ribarstvo 31. svibnja 2024.

U sklopu pristupanja Republike Hrvatske OECD-u (Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj - Organisation for Economic Cooperation and Development), tajništvo OECD-a je prezentiralo Izvješće o pristupanju u području ribarstva za Republiku Hrvatsku na 133. sastanku Odbora za ribarstvo (COFI - Fisheries  Committee), koji je održan 30. - 31. svibnja 2024. u Parizu. Izvješće donosi pregled hrvatskog ribarstva te sadrži preporuke OECD-a, koje nisu pravno obvezujuće i nisu uvjet pristupanja nego predstavljaju smjernice koje ukazuju gdje postoje područja za poboljšanje u dugoročnom smislu u dijelu sektora ribarstva i akvakulture. Glavne poruke su da su okviri politike hrvatskog ribarstva uvelike usklađeni s najboljim praksama OECD-a i povoljni su u usporedbi s politikama koje postoje u svim postojećim članicama.
 
Iako postoje izazovi oko upravljanja ribarstvom, nedavne reforme bile su pozitivne, a poduzeti napori poboljšali su stanje hrvatskih ribolovnih resursa. Važno je naglasiti da su gotovo svi izazovi s kojima se suočava hrvatsko ribarstvo regionalni izazovi koji se ne mogu učinkovito riješiti samo djelovanjem na lokalnoj razini već u sinergiji s EU državama članicama te regionalnim i međunarodnim organizacijama.
 
Na zatvorenom dijelu 133. plenarne sjednice COFI održana je rasprava o pristupanju Republike Hrvatske odboru za ribarstvu te su hrvatski stručnjaci prezentirali sektor ribarstva i akvakulture. Očekujemo da će Republika Hrvatska postati članicom Odbora za ribarstvo i time dobiti mogućnost sudjelovati u ekonomskim analizama i stavovima koje kreira OECD, a koji će omogućiti prezentiranje hrvatskog ribarstva na svjetskoj sceni.
 

Pisane vijesti