Održana konferencija "Hrvatski branitelji na svojoj zemlji, poljoprivreda na krškim područjima - prilike i izazovi"

  • Slika /slike/Priopcenja/20211027panel.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Splitu je u srijedu, 27. listopada 2021. godine održana konferencija „Hrvatski branitelji na svojoj zemlji - poljoprivreda na krškim područjima, prilike i izazovi“ s više od 200 sudionika, koju je organizirala Udruga veterana 4. gardijske brigade uz stručno pokroviteljstvo Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva poljoprivrede. Konferenciju su svojim uvodnim govorima otvorili predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Hrvoje Pupić-Vurilj, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i načelnica Sektora za udruge iz Domovinskog rata, kontrolu i analizu projekata Nevenka Benić te župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.

U okviru susreta održana je i panel rasprava na kojoj su sudjelovali poljoprivrednici Ante Franić i Nebojša Jerković uz ravnatelje Uprava Ministarstva poljoprivrede Gorana Lipavića i Zdravka Baraća.

Ovom prilikom predsjednik Udruge veterana Hrvoje Pupić Vurilj je izjavio: „Kao udruga veterana 4. gardijske brigade već godinama imamo dobru suradnju s Ministarstvom hrvatskih branitelja, a sve češće naši članovi koji svoje obitelji prehranjuju kroz poljoprivredne djelatnosti ističu dobru suradnju i dobar odnos s Ministarstvom poljoprivrede prema našim krškim prostorima. Zbog potencijala krša, koji nije u potpunosti iskorišten, smatramo da ovaj događaj može doprinijeti kvalitetnoj međuresornoj suradnji i uključenju što većeg broja zainteresiranih branitelja i njihovih obitelji u poljoprivrednu proizvodnju, a to su prepoznala oba ministarstva, na čemu im ovim putem zahvaljujem.“

Ministarstvo hrvatskih branitelja od 2004., provodi Program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja branitelja te članova njihovih obitelji, kao i potporu za proširenje postojeće djelatnosti, koja se odnosi na razvoj projekata branitelja, poljoprivrednika i drugih malih poduzetnika iz ciljne skupine, a ova potpora je vrijedna 100 tisuća kuna. Također, provodi se i potpora za zapošljavanje poslodavcima koji zapošljavaju osobe iz ciljne skupine u vrijednosti od 50 do 150 tisuća kuna te potpora samozapošljavanja za djelatnost primarne poljoprivredne proizvodnje, a vrijednost ove potpore je do 80 tisuća kuna, uz potporu radu zadruga vrijednu 150 tisuća kuna.

„Hrvatski branitelji zajedno s Ministarstvom prepoznali su još prije 17 godina, kada su i sufinancirane prve braniteljske zadruge, značaj razvojnih potencijala zadruga, kako u gospodarskom smislu, tako i u onom društveno poduzetničkom, usmjerenom osnaživanju ranjivih skupina, koje u zadrugama pronalaze priliku za novi početak. Zbog toga se održavaju sajmovi braniteljskih zadruga, konvencije, okrugli stolovi i radionice, pokrenuta je suradnje s Podravkom na otkupu proizvoda, otvorena je prva braniteljska prodavaonica domaćih autohtonih proizvoda u Zagrebu, a Ministarstvo je nastavilo pružati i financijsku potporu projektima zadruga, ali i nositeljima poljoprivrednih gospodarstva koji su kroz korištenje potpore za samozapošljavanje riješili pitanje svoje nezaposlenosti, a nakon toga nastavili širiti svoju djelatnost“, izjavila je izaslanica ministra Medveda načelnica Benić.

Nakon predstavljenih programa i mjera Ministarstva hrvatskih branitelja, ravnatelji Uprava pri Ministarstvu poljoprivrede predstavila su buduće natječaje iz Programa ruralnog razvoja te razvojne planove za poljoprivredni sektor, s naglaskom na stočarstvo, ekološku proizvodnju i voćarstvo. Sudionici i posjetitelji su razmijenili iskustva i mogućnosti te probleme s kojima se susreću pri svakodnevnoj proizvodnji, s naglaskom na unaprjeđenju iste, potrebi za većim brojem hektara te dodatnim investicijskim mjerama.

„Počašćena sam što imam priliku otvoriti ovu vrijednu konferenciju i najaviti čitav niz kvalitetnih projekata koji su pred nama. Ovo je kraj koji obiluje uzgajivačima voća i povrća, a mi kroz provedbu Nacionalnog plana za oporavak i otpornost imamo na raspolaganju 616 milijuna kuna za jačanje logističko-distribucijske mreže, koja bi trebala proširiti mogućnosti udruživanja u proizvođačke organizacije. Potrudili smo se napraviti detaljnu analizu potencijala pašnjačkih površina iz koje će proizići mjere za razvoj krškog područja, jer je ovo podneblje veoma pogodno za razvoj poljoprivredne proizvodnje, ekstenzivnog stočarstva i ekološke proizvodnje. Također, predstavljen je i Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. – 2030. Radi se o strateškom dokumentu kojim želimo utvrditi daljnji smjer razvoja ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj. Čuli smo probleme, tražit ćemo moguća rješenja i nastaviti dijalog“, izjavila je ministrica poljoprivrede.

Pisane vijesti