Održana demonstracijska aktivnost „Korištenje digitalnog sustava praćenja bolesti i štetnika“ u Svetom Iliji

Slika /slike/Priopcenja/346832794_736728545128471_5262436355862131752_n.jpg
Savjetnici Ministarstva poljoprivrede su u nazočnosti državnog tajnika Zdravka Tušeka u petak, 16. lipnja 2023. godine, u Svetom Iliji održali demonstracijsku aktivnost pod nazivom „Korištenje digitalnog sustava praćenja bolesti i štetnika – eMotrenje“.

Uz ovaj sustav poljoprivrednici će moći unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju, optimizirat će se provođenje agrotehničkih operacija, smanjit će se korištenje zaštitnih sredstava kroz određivanje najpogodnijih sredstava za zaštitu bilja i rokova za primjenu čime se štedi na inputima te čuva okoliš i razvija održiva poljoprivreda.

Kroz demonstracijsku aktivnost poljoprivredni proizvođači su upoznati s mogućnostima i načinom korištenja novog digitalnog sustava eMotrenje koji razvija Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede. Sustav će se koristiti u savjetodavnom radu kao pomoć savjetnicima, ali i poljoprivrednicima u donošenju pravovremenih odluka o primjeni odgovarajućih agrotehničkih operacija u poljoprivrednim proizvodnjama.

Sustav koristi razne senzore razmještene po nasadima u glavnim grupama poljoprivrednih proizvodnji u svakoj županiji (ratarstvo, voćarstvo i vinarstvo). Senzori uključuju kameru za praćenje razvoja fenofaza poljoprivrednih kultura, elektronsku lovku za kontrolu i praćenje populacije štetnika te agroklimatološku stanica, a tijekom današnje demostracijske aktivnosti poljoprivrednicima je prikazan princip rada svih prethodno navedenih senzora i pripadajućeg programskog sučelja. Cilj DA je upoznati poljoprivrednike s važnosti praćenja razvoja fenofaza kod biljaka ali i agroklimatoloških uvjeta kako bi mogli pravovremeno suzbijati štetnike i bolesti.  
 

Pisane vijesti