Održan virtualni sastanak ministara poljoprivrede EU

Slika /slike/Priopcenja/Agrifish_161120.jpg

Glavne teme sastanka su bile stanje na tržištu poljoprivrednih proizvoda, smanjenje otpada od hrane, reformski paket ZPP-a i nova EU strategija za šume
 
U ponedjeljak, 16. studenog 2020. održan je video sastanak ministara poljoprivrede država članica Europske unije. Glavna tema rasprave je stanje na tržištu poljoprivrednih proizvoda i tim povodom ministrica Vučković dala je informaciju o sektorima koji su najviše pogođeni nestabilnostima zbog viška robe na tržištu EU-a te posljedica COVID krize. Ministrica je izjavila kako je zahvaljujući brzoj reakciji u prvoj polovici godine spriječena veća šteta za poljoprivrednike, međutim, stanje i dalje nije stabilno, posebno u svjetlu novih ograničenja koja osobito pogađaju izvozne sektore i one povezane uz ugostiteljstvo. U Hrvatskoj se bilježe negativni trendovi u više sektora, a osobito u svinjogojstvu, proizvodnji mlijeka, vinarstvu te proizvodnji krumpira. Svaki od navedenih sektora suočen je s padom prodaje i padom cijena. Zbog toga je zatraženo od Europske komisije da poduzme mjere stabilizacije tržišta u skladu sa zakonodavstvom Europske unije, a Ministarstvo poljoprivrede istovremeno priprema programe potpora kojima će se osigurati pomoć pogođenim poljoprivrednim sektorima iz Državnog proračuna.
 
Na sastanku je također dana informacija o poduzetim aktivnostima kojima je cilj smanjenje gubitaka i rasipanja hrane. Ministrica Vučković izvijestila je o Planu sprječavanja i smanjenja otpada od hrane za razdoblje do 2022. godine, koji je Vlada Republike Hrvatske usvojila prošle godine. Planom se predviđaju aktivnosti usmjerene na unaprjeđenje sustava doniranja hrane te informiranje i educiranje javnosti, posebno djece školske dobi, budući da značajan dio otpada od hrane nastaje u kućanstvima. Ministarstvo poljoprivrede uvelo je informatički sustav za doniranje, koji će omogućiti lakše uspostavljanje kontakta između donatora i posrednika te modificiralo pravni okvir za doniranje.
  
Vezano uz donošenje nove EU strategije za šume, Hrvatska je podržala najavljene aktivnosti, naglasivši da treba zadržati nacionalnu nadležnost u pitanjima povezanima sa šumarskom politikom.
 
Od ostalih tema mogu se izdvojiti informacije o suradnji na razini Europske unije radi suzbijanja afričke svinjske kuge, pripremama za donošenje nove EU strategije za šume te o sklapanju trgovinskog sporazuma između Europske unije i država Južne Amerike okupljenih u tzv. Mercosur skupini.

Pisane vijesti