Održan sastanak s predstavnicima sektora sjemenarstva

Slika /slike/Priopcenja/180822_sjemenari.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u četvrtak, 18. kolovoza 2022. godine, u nazočnosti državnog tajnika Tugomira Majdaka, ravnateljice Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandre Zokić, ravnatelja Uprave za financijske poslove i javnu nabavu Milana Tankosića te djelatnika Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu održala sastanak s predstavnicima udruženja „Hrvatsko sjeme“ na temu stanja tržišta i unaprjeđenja proizvodnje u sektoru hrvatskog sjemenarstva.

Predstavnici udruženja „Hrvatsko sjeme“ izrazili su određene primjedbe u pogledu provedbe zakonskih odredbi u području proizvodnje i tržišta sjemenarstva te ukazali na važnost dodatne regulacije dorade sjemena na poljoprivrednim gospodarstvima.

Ministrica Vučković je prije svega pozdravila napore proizvođača koji su, uz pomoć ciljanih potpora sektoru, rezultirali održavanjem površina pod sjemenskom proizvodnjom, istaknuvši kako je Ministarstvo uvijek otvoreno sagledavanju prijedloga koji će doprinijeti korištenju zdravog sjemena bez dodatnog administrativnog opterećenja i troškova proizvođačima, kao i da će se potpore ovom sektoru zadržati, a radit će se i na njihovu povećanju.

Poljoprivredni reprodukcijski materijal temelj je kvalitetne, uspješne i isplative poljoprivredne proizvodnje te sukladno tome Ministarstvo provodi niz mjera i aktivnosti. Između ostalog, Europska komisija je u lipnju odobrila milijun eura vrijedan Program potpore proizvođačima sjemenskog kukuruza zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih ruskom invazijom na Ukrajinu, zaključivši da je taj hrvatski program nužan, prikladan i razmjeran, a potpora će iznositi do 35 tisuća eura po korisniku. Program pomoći formiran je u suradnji s udruženjem, a u cilju olakšavanja poslovanja i očuvanja likvidnosti hrvatskih proizvođača sjemenskog kukuruza na koje je utjecalo povećanje cijena električne energije, hrane za životinje i goriva uzrokovano trenutačnom geopolitičkom krizom te će se sagledati mogućnosti njegovog nastavka.

Također, Ministarstvo poljoprivrede je osiguralo 400 tisuća kuna godišnje za provedbu Programa sufinanciranja analize sjemena soje na prisutnost genetski modificiranih organizama 2022. - 2024., kako bi se omogućilo označavanje hrvatske sjemenske soje oznakom „slobodna od GMO-a" te kako bi primarni poljoprivredni proizvođači na jednostavniji način odabirali sjeme soje koje će im osigurati proizvodnju kultura slobodnih od genetski modificiranih organizama.

Pisane vijesti